Norrköpings kommun

Obligation på 600 miljoner kronor ska finansiera klimatsmarta investeringsprojekt

Dela

Norrköpings kommun emitterar sin andra Gröna obligation. Obligationen ligger på 600 miljoner kronor och ska finansiera klimatsmarta investeringsprojekt.

År 2016 emitterade Norrköpings kommun sin första gröna obligation och nu är det dags för ytterligare en. Den gröna obligationen kommer att finansiera klimatsmarta investeringsprojekt som Hyresbostäder ska uppföra i Inre hamnen och Lindö strand. Den ska också finansiera klimatsmarta investeringsprojekt hos Nodra. Bland annat den nya Returpunkten/Återvinningscentralen, ny slamhantering vid Slottshagens reningsverk, förnyelse av VA-ledningsnät och renoveringar i vattenverket.
– Det är roligt att vi återigen kan emittera en grön obligation och extra roligt att det är KPA AB som kommer att placera i obligationen. KPA hanterar de kommunanställdas pensioner och har därför redan en koppling till Norrköpings kommun. Det innebär att de anställdas pensionspengar investeras i klimatsmarta projekt på hemmaplan, säger Göran Lindgren, finansdirektör, Norrköpings kommun.

Att Norrköpings kommun investerar i gröna obligationer är en del i att öka medvetenheten och intresset kring hållbara investeringar i kommunen. Norrköpings kommun har tagit fram ett ramverk som styr vilka projekt som kan finansieras genom de Gröna obligationerna. Pengarna finns på ett spårbart konto och är öronmärkta för investeringar inom ramverket.

Vad är en grön obligation?
Själva begreppet ”grön obligation” utvecklades av SEB i samarbete med Världsbanken år 2007 med mål att få fram finansiering till miljöinriktade investeringsprojekt. Det är alltså ett sätt att låna pengar till projekt som rör miljö- och klimatinvesteringar. Transparensen är högre än vid emitteringen av ”vanliga” obligationer och emittenten ska redovisa vad de använder pengarna till på årsbasis. När det gäller risk, avkastning, lagstiftning och dokumentation är villkoren samma. 2008 emitterade Världsbanken de första gröna obligationerna.

Kontakt:
Göran Lindgren
Titel: finansdirektör
Telefon: 073-020 18 17

____________________________________________
Avsändare: Fanny MIles, presskommunikatör
Telefon: 072-584 55 69

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum