Dramaten

Och ge oss skuggorna gästspelar i Amsterdam

Dela

Eirik Stubøs succéuppsättning av Lars Noréns Och ge oss skuggorna gästar Amsterdams anrika teater Stadsschouwburg den 25 och 25 januari. Pjäsen om Eugene O’Neill och hans mästerverk Lång dags färd mot natt har väckt stor uppmärksamhet sedan premiären i augusti i fjol.

Det är andlöst, det är storslaget. Det är Dramatenhistoria . (SvD) 
En stark, njutbar och obehaglig uppsättning (DN) 
Vi möter en utsökt ensemble. (Aftonbladet) 
Dramatenteater när den är som bäst (Expressen) 

Ingen pjäs är mer förknippad med Dramaten än Eugene O'Neills självbiografiska Lång dags färd mot natt , som fick legendarisk urpremiär på Stora scenen 1956 och testamenterades till teatern av författaren. Och ge oss skuggorna är Lars Noréns pjäs om nobelpristagaren O’Neill, skrivandet och ensamheten. 

Familjedramat utspelar sig en oktoberdag 1949 i Eugene O'Neills hus på Atlantkusten. Författaren firar födelsedag tillsammans med sina två vuxna söner från två olika förhållanden och sin nya hustru. Frun och sönerna lever i skuggan av den litterära giganten, Nobelprisbelönad och upphöjd men ångestdrabbad och plågad. Hans stora mästerverk har ännu inte nått sin publik. 

Örjan Ramberg spelar Eugene O’Neill, Lena Endre hans hustru Carlotta och Thomas Hanzon och Erik Ehn O’Neills söner. Betjänten Szaki spelas av Joaquin NaBi Olsson. Detta är andra gången Eirik Stubø regisserar på Dramaten, men första gången som teaterchef. 2011 regisserade han Molières Misantropen på Lilla scenen. 

Stadsschouwburg är en teater med flera århundraden lång historia. Likt Dramaten brann den vackra 1700-talsbyggnaden ned på 1800-talet, och det nuvarande teaterhuset byggdes på 1890-talet. Denna mäktiga institution var under många år även hem för Nederländernas nationella opera, innan denna fick ett eget operahus på 1980-talet. Och ge oss skuggorna , som på holländska heter En geef ons de schaduwen , framförs på svenska med översättning på textmaskin. 

Läs Lars Noréns intervju med Eirik Stubø om pjäsen (på engelska):

http://stadsschouwburgamsterdam.nl/assets/Interview-Lars-Noren-Eirik-Stubo.pdf

Eugene O’Neill Örjan Ramberg 
Carlotta O’Neill Lena Endre 
Shane Erik Ehn 
Eugene Jr Thomas Hanzon 
Szaki Joaquin NaBi Olsson 

Regi Eirik Stubø 
Scenografi och kostym Kari Gravklev 
Ljus Ellen Ruge 
Peruk och mask EvaMaria Holm 

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum