Region Örebro län

Offentlig upphandling som verktyg för energieffektivare transporter

Dela

Hur kan lagen om offentlig upphandling användas för att energieffektivisera transportsektorn? Det är en frågeställning som Region Örebro län söker svar på.

- Kan vi hitta ett bättre sätt att använda lagen om offentlig upphandling än vad vi gör i dag när det handlar om fossilfria transporter kan vi nyttja företagens och samhällets resurser på ett smartare och effektivare sätt, säger Irén Lejegren (S), ordförande i regionala tillväxtnämnden.

Regionala tillväxtnämnden beslutade mot bakgrund av detta om att bidra med 240 000 kronor för genomförandet av det tvååriga projektet Växthus för klimatledande upphandling. Projektet, som är ett samarbete mellan Region Örebro län, Energikontor Sydost och Västerviks kommun, ska bland annat genomföra en fiktiv upphandling. Förhoppningen är att transportköpare, transportsäljare och branschorganisationer på det sättet ska hitta ett energieffektivt sätt att arbeta med offentlig upphandling för att kunna styra mot fossilfria transporter.

- En frågeställning är hur förfrågningsunderlaget ska se ut för att stimulera till fossilfria transporter och uppmuntra teknisk utveckling samtidigt som det är långsiktigt och ekonomiskt hållbart, säger Irén Lejegren.

Förutom Region Örebro län bidrar Tillväxtverket, Region Kalmar, Örebro kommun, Hallsbergs kommun, Laxå kommun och privata företag med pengar till projektet.

Kontakt

Irén Lejegren, ordförande i regionala tillväxtnämnden, telefon: 070-663 19 75

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Irén Lejegren, ordförande i regionala tillväxtnämnden
Irén Lejegren, ordförande i regionala tillväxtnämnden
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Intensivvården i Region Örebro län anpassar sin verksamhet under semesterperioden11.5.2022 16:10:00 CEST | Pressmeddelande

För att säkerställa vården för de svårast sjuka patienterna i Region Örebro län i sommar kommer intensivvårdspersonal från Örebro och Lindesberg tillsammans bemanna intensivvårdsplatserna på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) under semesterperioden.Samtidigt kommer den postoperativa vårdavdelningen i Lindesberg göras om till dygnet-runt-verksamhet med förstärkt bemanning. Detta för att kunna ta emot patienter som är i behov av ett akut intensivvårdsomhändertagande. Anpassningarna är tillfälliga och syftar till att kunna ge personalen semester.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum