Försäkringskassan

Oförändrad andel kompletteringar av läkarintyg

Dela

På uppdrag av regeringen har Försäkringskassan kartlagt omfattningen av begärda kompletteringar av läkarintyg vid sjukskrivningar. Studien visar att andelen kompletteringar nu är på samma nivå som 2011 men att andelen har ökat något sedan 2012. Samtidigt har antalet sjukfall ökat stort.

Försäkringskassan begär in kompletteringar för 9,7 procent av läkarintygen vid sjukskrivning som inkommit till Försäkringskassan. Motsvarande andel för 2011 var 9,3 procent och för 2012 7,2 procent.

- Studien visar att andelen begärda kompletteringar av läkarintyg håller en relativt jämn nivå över tid, säger Lars-Åke Brattlund, avdelningschef för sjukförsäkringen inom Försäkringskassan.

Samtidigt har antalet kompletteringar som begärs in ökat med 60 procent vilket är en konsekvens av att antalet sjukfall under åren blivit fler och längre. Antalet utfärdade läkarintyg har ökat med 57 procent.

- Att hälso- och sjukvården upplever en ökad arbetsbörda för kompletteringar av läkarintyg är förståeligt och en direkt följd av fler och längre sjukskrivningar. Det blir tydligt hur viktigt det är att förebygga sjukskrivningar i ett tidigt skede och att människor kan komma tillbaka i arbete utan att fastna i långa sjukskrivningar, säger Lars-Åke Brattlund.

För diagnosgrupperna psykiska diagnoser, rörelseorganen samt skador och förgiftningar ligger andelen begärda kompletteringar på mellan 9 och 11 procent. För gruppen tumörer ligger andelen något lägre på cirka 5 procent. De flesta kompletteringar, 21 procent, sker mellan dag 91 och 180 i sjukperioden. Mellan dag 1 till 90 är andelen 7 procent.

Bilaga
Svar på regeringsuppdrag, Försäkringskassans kompletteringar av läkarintyg vid sjukskrivning

Kontakt
Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.

Dokument

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Pressinbjudan: Kommande förändringar för vård av barn4.12.2018 13:02Pressinbjudan

Tisdagen den 11 december bjuder Försäkringskassan in till pressfrukost för att informera om kommande förändringar för vård av barn. Från och med årsskiftet införs en lagändring som gör att det blir enklare att vabba. Försäkringskassan har ett viktigt uppdrag att värna välfärdens trygghetssystem genom att betala ut rätt ersättning till rätt person. Under frukosten kommer vi också att informera om Försäkringskassans förstärkta arbete med kontroll av vård av barn, hur vi utvecklar våra system och inför fler kontroller för att upptäcka fel och misstänkta bidragsbrott mot försäkringen. Deltar från Försäkringskassan gör Alexandra Wallin, direktör för avdelningen Barn och familj, samt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson. I samband med pressträffen kommer det att finnas tid för personliga intervjuer. Tid: 08.00 – 09.00, tisdagen den 11 december Plats: Försäkringskassans huvudkontor, LM Ericssons väg 30, 103 51, Hägersten Smörgås och kaffe kommer att serveras. Vänligen anmäl intresse a

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum