Försäkringskassan

Ojämställt uttag av omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning

Dela

Föräldrar till barn med funktionsnedsättning kan sedan den 1 januari 2019 ansöka om omvårdnadsbidrag om barnet har ett utökat behov av omvårdnad och tillsyn, samt merkostnadsersättning om barnets funktionsnedsättning medför extra kostnader. Dessa två ersättningar ersatte det tidigare vårdbidraget och en målsättning med reformen var att det skulle bli mer jämställt då båda föräldrarna nu kunde ansöka. Ny statistik från Försäkringskassan visar dock att det i 78 procent av fallen är barnets mamma som får hela utbetalningen.

— För ungefär en fjärdedel av barnen ansökte föräldrarna gemensamt om omvårdnadsbidrag men av dessa är det sedan endast 11 procent som verkligen delar på utbetalningen. I nästan åtta av tio fall är det mamman som får hela utbetalningen, och i bara ett av tio pappan, säger Magdalena Kubien på Försäkringskassans analysavdelning.

En annan sak som statistiken visar är att de allra flesta barn som får omvårdnadsbidrag, 73 procent, hade diagnoser inom området ”psykiska sjukdomar och syndrom samt beteendestörningar”. När det kommer till merkostnadsersättning är dock diagnosbilden mer spridd.

— Vi har sett att andelen barn med psykiska diagnoser ökade för vårdbidraget under många år och att det fortsatt så även inom det nya omvårdnadsbidraget. Nu kan vi också se att nästan två tredjedelar av barnen finns inom två diagnoser - ”F84 genomgripande utvecklingsstörningar” och ”F90 hyperaktivitetsstörningar”. Inom dessa diagnoser ryms bland annat autism och ADHD, säger Magdalena Kubien.

I april 2022 fanns det 69 917 barn som var berättigade till omvårdnadsbidrag, 23 650 flickor och 46 267 pojkar medan 1 785 barn var berättigade till merkostnadsersättning, 721 flickor och 1 064 pojkar.

Läs statistiken i sin helhet här:

Antal barn vars föräldrar har fått omvårdnadsbidrag

Antal barn vars föräldrar har fått merkostnadsersättning för barn


Kontakt:

Försäkringskassans presstjänst, 010-116 98 88.

Nyckelord

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Årssiffror för vab: Så mycket har vabbandet ökat i riket samt kommuner12.1.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Idag 12 januari släpper Försäkringskassan statistik på hur mycket föräldrar i Sverige vabbade år 2022. Antalet vabbdagar för riket ökade från 8,38 miljoner år 2021 till 8,56 miljoner år 2022 – en ökning med 2,2 procent. Det utbetalade beloppet för vab steg med 4,4 procent – från 8,35 miljarder till ca 8,72 miljarder och antalet barn som det vabbats för ökade från drygt 840 000 till drygt 903 000. Se bifogad tabell för siffror på läns- och kommunnivå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum