If Skadeförsäkring

Ökad efterfrågan på valpar kan leda till fler smuggelhundar

Dela

Trenden håller i sig: allt fler väljer att skaffa husdjur – både hund och katt. Och inget tyder på att trenden kommer att avta. Försäkringsbolaget If ser en ökning av försäkrade husdjur, men varnar samtidigt för allt fler smuggelhundar kommer till Sverige.

Under coronapandemins första fas passade många på att skaffa husdjur. Kanske var det många som tänkt på det ett tag och sedan gjorde slag i saken när hemmajobbet blev allt vanligare och att det därmed skapades bättre möjlighet att ta hand om ett husdjur. I spåren av ökningen blev efterfrågan på många valpraser så stor att de tog slut. Det kan ha skapat en mer lukrativ marknad för illegal handel med hundar.

Hundar som smugglas förs ofta in i landet under hemska förhållanden och kan dessutom ha tagits för tidigt från sin mamma, vilket kan innebära beteendestörningar. Smuggelhundar saknar ofta nödvändiga vaccinationer och kan därför bära på farliga sjukdomar som rabies och parasiter, vilket kan leda till mycket allvarliga konsekvenser för både människor och miljö.

- Vi har fått flera indikationer på att antalet hundar som smugglas in till Sverige blir allt fler nu när efterfrågan på hundvalpar ökar. Det är en mycket oroande utveckling, säger Mariah Hohental, chef för djurskador hos If.

Om du misstänker att allt inte står rätt till ska du avstå från köpet. Det är ett brott att köpa en hund som smugglats in i Sverige.

-  Det bästa sättet att stoppa djursmugglingen är att helt enkelt inte köpa de smugglade djuren, säger Mariah Hohental.

 

Tips för dig som ska skaffa hund:

1. Det är viktigt att vänta in den valp man verkligen vill ha, även om det innebär att man får vänta ett tag.

2. Ta reda på varifrån hunden kommer och begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön. Gå inte med på det!

3. Är valpen född i Sverige ska mamman vara registrerad i Jordbruksverkets centrala hundregister. Begär att få se registreringen. När du har köpt din hund ska du i din tur registrera den.

4.Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Många oseriösa mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. Det är ett varningstecken.

5. Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!

6. Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Villkoren är självklara för alla seriösa försäljare.

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

+46 771-43 00 00

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 6 800 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Resa i höst? Så gäller reseskyddet i hemförsäkringen under pandemin12.10.2020 07:00:00 CESTPressmeddelande

Oktober är en månad då många planerar att resa utomlands, trots rådande pandemi. Nästan var sjunde svensk planerar en utlandsresa under hösten, visar en undersökning av försäkringsbolaget If. Ett flertal flyg- och resebolag erbjuder höstresor, inte minst inför det kommande höstlovet då skolorna har stängt. Men hur ser det ut med reseskyddet i coronatider? If reder ut vad som gäller.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum