Socialdemokraternas PS Kansli

Ökad insyn och stopp för snabba sidbyten för politiker

Dela

Socialdemokraterna vill se ett starkare samhälle – ett tryggare Sverige. Under lång tid har samhället dragit sig tillbaka och en privatiseringsvåg drabbat välfärden. Med privatiseringar och stora offentliga upphandlingar följer också nya korruptionsrisker. Efter medias granskningar om turerna kring Nya Karolinska är det dags att öka medborgarnas insyn i politikers ekonomiska intressen och stoppa snabba sidbyten från politik till lobbyföretag – också i landsting och kommuner.

För riksdagsledamöter, statsråd och statssekreterare finns regler för redovisning av ekonomiska tillgångar för att synliggöra och förhindra intressekonflikter. För att sätta stopp för svängdörrar mellan politik och lobbyism har riksdagen på regeringens förslag också infört karensregler för statsråd och statssekreterare. Men några motsvarande regler finns inte för landstingsråd och kommunalråd.

- Med allt mer privatiserad välfärd och stora offentliga upphandlingar följer också nya korruptionsrisker. Därför behövs nu ökad insyn för medborgarna i politikers ekonomiska intressen och stopp för snabba sidbyten från politik till lobbyföretag även i kommuner och landsting, säger Ardalan Shekarabi.

Vi socialdemokrater ser allvarligt på de uppgifter som framkommit om oegentligheter kopplat till Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm. Det är viktigt att det här inte återupprepas någon annanstans. För att stärka öppenheten och transparensen samt värna vår demokrati vill vi därför införa krav på öppen redovisning av intressen i företag, aktieinnehav och styrelseuppdrag för landstingsråd, kommunalråd och topptjänstemän. Vi vill också införa regler om karens för landstingsråd och kommunalråd. Vi Socialdemokrater föreslår därför en nationell partiöverenskommelse om detta.

- Kommuner och landsting upphandlar för allt större värden varje år. Det förutsätter ordning och reda. Politiker ska inte företräda annat intresse än medborgarnas, och i de allra flesta fall gör de inget annat. Men i det moderatstyrda landstinget i Stockholms län har vi sett oegentligheter, jäv, ideologiskt drivna upphandlingar och höga konsultnotor. Exempel på hur politiker går direkt mellan att vara upphandlare och vara upphandlad, att vara vårdlobbyist och vårdpolitiker. Det behövs därför regler kring ekonomisk redovisning och karensregler vilket vi redan lagt förslag om men inte fått igenom, säger Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Presskontakter

Matilda Glas, pressekreterare hos Ardalan Shekarabi

Mobil: 070-367 03 64

Andreas Enbuske, pressekreterare hos Erika Ullberg

Mobil: 070-737 65 70 

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum