Saco

Ökad jobbstress bland Sveriges akademiker

Dela

Mer än varannan akademiker med barn uppger att de känner sig stressade över att gå tidigt från jobbet för att hämta barnen. Det visar en ny undersökning gjord av Saco. Samtidigt anser var fjärde akademiker att deras chef inte känner till hur mycket de jobbar.

-  Chefer behöver veta hur mycket medarbetaren jobbar och enligt lag säkerställa att arbetsbelastningen inte är ohälsosam, säger Göran Arrius, ordförande Saco.

85 procent av de tillfrågade akademikerna uppger att de inte kan koppla bort tankarna rörande jobbet på sin fritid.

- Det gränslösa arbetet gör det svårt att skilja på vad som är arbetstid och ledighet. Utrymmet för återhämtning räcker inte till vilket är avgörande för ett hållbart arbetsliv, säger Göran Arrius, ordförande Saco.

Var tredje akademiker anser att de den senaste månaden har avbrutit en fritidsaktivitet för att svara på jobbsamtal eller utföra en arbetsuppgift.

- På sikt kan jobbstress leda till psykisk ohälsa. Därför måste vi få till en bättre dialog på våra arbetsplatser om var, när och hur vi förväntas vara tillgängliga efter arbetstid, säger Göran Arrius, ordförande Saco.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Saco
Saco
Lilla Nygatan 14
Stockholm

08-613 48 00https://www.saco.se/

Sveriges akademikers centralorganisation, driver akademikernas intressen på arbetsmarknaden. Genom opinionsbildning, egna studier och aktiviteter kämpar vi för att utbildning ska löna sig. 

Följ Saco

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Saco

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum