Retriever

Ökad mediebevakning av kommunerna trots mediekris

Dela

Trots en allt kärvare ekonomisk situation lyckas medierna upprätthålla en hög och till och med ökande nivå på nyhetsbevakningen av kommunerna och kommunpolitiken. Det framkommer i Mediestudiers årsrapport som presenteras i dag där Retriever har analyserat två miljoner artiklar.

- Vi gick in i det här projektet med en hypotes, eller en gnagande känsla av att den negativa utvecklingen i mediebranschen har satt avtryck i form av en försämrad täckning av kommunerna och inte minst lokalpolitiken. Vår data visar att hypotesen måste förkastas. Vi kan konstatera att det sker en svag ökning av rapporteringen, säger Kajsa Bergvall, medieanalytiker på Retriever.

Några av de slutsatser som presenteras är att det sker en ökning av rapporteringen om kommuner och om den lokala politiken. Sex av tio kommuner får större medial uppmärksamhet under det första halvåret 2015 jämfört med motsvarande period 2012.

- Eftersom vi har genomfört en kvantitativ analys kan vi inte säga något om en eventuell försämrad kvalitet i mediernas granskning av kommunerna, men allt talar för att färre reportrar, redaktioner och medier ändå lyckas producera mer journalistiskt innehåll i ett ökande tempo, säger Kajsa Bergvall.

Kommuner som är tydligt medialt missgynnade, jämfört med hur stor andel av befolkningen de representerar, är större städer, storstäder och förortskommuner till storstäder. De kommuner som däremot syns oproportionerligt mycket i medierna är kommuner i tätbefolkad region, pendlingskommuner och varuproducerande kommuner.

Om undersökningen
Avsikten med undersökningen är att bedöma om mediebevakningen på kommunnivå har påverkats av förändringar i det svenska medielandskapet. Sammanlagt har nära två miljoner artiklar om landets 290 kommuner analyserats. För fullständig metodbeskrivning, källurval samt tidsperioder se Mediestudiers årsbok.

Om Mediestudiers årsbok
Mediestudiers årsbok ska årligen undersöka hur journalistiken sköter sitt uppdrag. I årsboken 2014/2015 ingår sju studier där bland andra Retriever mätt medierapporteringen om kommunpolitik de senaste 3,5 åren och Södertörns högskola kartlagt hur många som arbetar på landets nyhetsredaktioner.

 http://kommunbevakningen.mediestudier.se finns uppgifter om varje kommun i Sverige. Här finns underlag för lokala vinklar där det går att finna svar på hur intensiv rapporteringen om kommunpolitik är, vilka medier som bevakar kommunen och vilka redaktioner som finns.

Under en begränsad tid går det att ladda ned Mediestudiers årsbok kostnadsfritt här.

Nyckelord

Kontakter

Kajsa Bergvall
Medieanalytiker
kajsa.bergvall@retriever.se
070 774 44 34

Om

Retriever
Retriever
Birger Jarlsgatan 6B
114 34 Stockholm

08-546 121 00http://www.retriever.se

Om Retriever
Vi är Nordens ledande leverantör av mediebevakning, verktyg för redaktionell research, medieanalys och företagsinformation. Vi ger dig snabb tillgång till all relevant information från tidningar, magasin, radio, tv, web och sociala medier. Retriever ägs av TT och Norska NTB.

Följ Retriever

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Retriever

Ny utvecklingschef på Retriever2.2.2018 13:41Pressmeddelande

Retriever har utsett Claes Lyth Walsø till utvecklingschef/CIO på Retriever Group. Han kommer ansvara för koncernens utvecklingsenhet, som består av flera avdelningar inom drift och utveckling. Walsø kommer även att utveckla Retrievers nuvarande lösningar och applikationer samt förbättra företagets innovationsprocesser. - Jag är väldigt glad över att få nya utmaningar i ett så spännande företag. Med den mängden data och insikter som Retriever besitter tror jag på många bra möjligheter framöver. Jag ser fram emot att vidareutveckla och skapa nya tjänster för våra kunder, säger Claes Lyth Walsø. Walsø kommer senast från Telenor Norge där han hade tjänsten som Head of CLM Data & Capabilities, och där han även haft andra tjänster i samma koncern. Han har två magisterexamina – en i kommunikationsteknik och en i ledarskap, och blev i fjol korad till en av årets ledarskapstalanger av E24. - Vi är väldigt nöjda med att Claes har valt att tacka ja till denna tjänst hos oss. Det är en nyckelposi

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum