Umeå kommun

Ökad satsning på kultur till barn och unga

Dela

Kulturskolan i Umeå har beviljats 1,7 miljoner kr från Kulturrådet för olika typer av satsningar på konst- och kulturaktiviteter för barn och unga under nästa läsår. En av satsningarna blir på dans, ett ämne som idag inte finns i Kulturskolans utbud.

– Det känns jättebra att kunna anställa danspedagog och komma i gång med dans i verksamheten, säger Beatrice Hammar, kulturskolechef.

Pengarna kommer också användas i arbetet med att nå fler barn och unga genom uppsökande och öppen verksamhet, och i samverkan med andra aktörer. Redan nu pågår arbete inom denna satsning, där poesi- och filmprojekt drivs på Ålidhemsbiblioteket i samarbete även med skolan och fritidsgården.

– Vi vill finnas som en resurs i kommunen, där barn och unga finns. Alla ska ha tillgång till Kulturskolans verksamhet, oavsett bakgrund, föräldrars förkunskaper eller möjlighet att ta sig till centrala lokaler, menar Jenny Forslund, enhetschef på Kulturskolan och ansvarig för satsningen på Ålidhem och tillägger att fler satsningar av denna typ är planerade till andra delar av Umeå hela nästa läsår.


Förutom satsningar på konst, dans och film kommer Kulturskolan att göra särskilda satsningar för att fler barn ska få upp ögonen för utbudet av blåsinstrument. Detta sker bland annat genom en mer tydlig närvaro på grundskolor och fritidshem, där mer fördjupade prova-på-tillfällen med musikinstrumenten kan äga rum.


– Alla våra satsningar syftar till att skapa möjlighet för fler barn och unga att delta i vår verksamhet. Vi är, och vill vara, mycket mer än en kursverksamhet. Möjligheten att möta konst och kultur under uppväxten, både som publik och som aktör, ska vara lika för alla. Det blir den bara om vi möter barn och unga där de bor, där de har sin fritid och i skolan, avslutar Beatrice Hammar och tydliggör att detta ekonomiska tillskott kommer vara till stor hjälp för att genomföra denna närvaro.

Kontakt:

Beatrice Hammar
Avdelningschef Kulturskolan
090-16 23 69
beatrice.hammar@umea.se

Nyckelord

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Kulturskolan i Umeå består av tidigare Musikskolan, Kulturcentrum för barn och unga, Kulturverket samt barnkulturprogram, och består idag av ca 75 anställda inom 11 olika ämnesområden. Varje vecka träffar lärare och pedagoger ca 2 000 barn och unga runt om i kommunen. Kulturskolan arbetar i kommunens för- och grundskolor för att nå alla barn och unga, oavsett bakgrund och förutsättningar.


Kulturskolans satsningar framåt är ytterligare samverkan med förskola, skola och fritidshem såväl som mer uppsökande kulturaktiviteter ute i stadsdelarna för barn och unga som inte redan hittar till Kulturskolan. Satsningar i kursverksamheten med fler och nya ämnen görs också med utgångspunkt i de ungas egna önskemål.  

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde21.6.2022 13:29:53 CEST | Pressinbjudan

Det blir ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde 22 juni. Handlingar för individ- och familjenämnden finns på www.umea.se/handlingar Mer information: Andreas Lundgren (S) ordförande individ- och familjenämnden Umeå kommun 070-330 63 24 andreas.lundgren@umea.se Hanna Lundin Jernberg (L) vice ordförande individ-och familjenämnden Umeå kommun 070-812 90 69 hanna.lundinjernberg@umea.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum