Region Uppsala

Ökad smittspridning och belastning av sjukvården

Dela
Region Uppsala befinner sig just nu i ett besvärligt läge, där flera samverkande faktorer skapar ett hårt tryck på sjukvården. Smittspridningen av covidviruset ökar kraftigt, och andelen PCR-prover positiva för covid är nu cirka 18 procent. Men till det kommer även säsongsinfluensan och andra luftvägsvirus – sammanlagt 58 patienter ligger nu inne på sjukhus med något av dessa virus. Smittspridningen innebär även att många medarbetare är sjuka, vårdar anhöriga eller väntar på provsvar.

Tisdag förmiddag vårdades sammanlagt 58 patienter på Akademiska sjukhuset för olika former av luftvägsvirus. Ett 30-tal var sjuka i covid (varav en fick intensivvård) och 20 i vanlig säsongsinfluensa (varav en fick intensivvård). Hälften av covidpatienterna är i smittsam fas och vårdas på covidvårdsavdelning. Sammantaget innebär detta en hög belastning på sjukvården.

Andelen covid-positiva PCR-prover har fördubblats den senaste tiden till cirka 18 procent av alla tagna prover. Den senaste 7-dagarsperioden har antalet positiva fall ökat från cirka 1 000 till cirka 1 700. Cirka 70 procent av alla smittade är vaccinerade. Flest fall, cirka en fjärdedel av samtliga, finns inom kategorin 20 - 29 år. Men många fall finns också i ålderskategorin 30 – 60 år. Omikronvarianten av viruset har tagit över helt i Uppsala län, upp mot 90 procent av alla fall bedöms nu vara omikron.

- Av dom över 60 år som testat positivt den senaste 7-dagarsperioden är mindre än tio procent ovaccinerade.  Tack vare att vi har så få fall bland ovaccinerade äldre är vårdbelastningen inte högre än vad den är. Omikronvarianten är dock mycket smittsam och orsakar även fler vaccingenombrott, men vi ser att vaccinet skyddar mot svår sjukdom och död. Jag kan inte nog betona hur viktigt det är att alla som kan även tar den tredje så kallade boosterdosen av vaccinet, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare.

Den tredje dosen kan tas fem månader efter dos två för de som är 65 år och äldre, och sex månader efter dos två för de som är yngre. Bokningar görs i första hand via 1177.se, därifrån nås nu även de privata vaccinatörer som jobbar på uppdrag av Region Uppsala:

https://www.1177.se/Uppsala-lan/sjukdomar--besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19--coronavirus/om-vaccin-mot-covid-19/sa-gor-du-for-att-vaccinera-dig-mot-covid-19/#section-142895

Det stora antalet fall sätter testningskapaciteten och smittspårningen på hårda prov, och Region Uppsala har inte längre möjlighet att genomföra en extensiv smittspårning.

- Vi genomför fortfarande genom smittspårningen samtal till de med konstaterad smitta där de får förhållningsregler, men har inte längre möjlighet att försöka ringa alla som potentiellt kan ha smittats. Antalet fall är för många, vi hör även från andra regioner att de inte längre har möjlighet att smittspåra lika extensivt längre. Förekomsten av samhällssmitta av omikronvarianten är just nu mycket omfattande, säger Johan Nöjd.

Kontakter

Johan Nöjd, smittskyddsläkare Region Uppsala: 076 – 721 65 88

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Bredbandsutbyggnaden i Uppsala län fortsätter att öka4.4.2024 14:37:23 CEST | Pressmeddelande

Allt fler invånare i Uppsala län har tillgång till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Enligt den senaste Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning för 2023 från Post- och telestyrelsen (PTS) har nu knappt 94 procent av hushållen i Uppsala län anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Det innebär en ökning med 3 procentenheter sedan året före. Snittet för hela Sverige är 93,3 procent.

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 26 mars26.3.2024 16:56:03 CET | Pressmeddelande

Prognos om minus 1,4 miljarder kronor Region Uppsalas balanskravsresultat för helåret 2024 beräknas till minus 1,4 miljarder kronor, vid februari månads utgång. Efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 500 miljoner kronor blir årets balanskravsresultat minus 889 miljoner kronor, vilket är 886 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat. Förklaringen till det negativa resultatet är att inflationen är fortsatt hög, vilket påverkar hälso- och sjukvårdens kostnadsläge och kostnader för pensioner. Motsvarande ökning finns inte i skatteintäkterna och generella statsbidrag. Stora utmaningar inom kompetensförsörjningen med fortsatt höga kostnader för inhyrd personal och effektiviseringsåtgärder inom Akademiska sjukhuset som inte bedöms få full effekt är andra orsaker till den negativa prognosen. Månatlig dialog sker med de förvaltningar som har en negativ prognos och arbete pågår i verksamheterna med att hitta ytterligare besparingsåtgärder. I samband med att regionstyrelse

Uppsnabbat från Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden 25 mars25.3.2024 17:02:09 CET | Pressmeddelande

Utökad investering i elbussladdning i depån i Fyrislund För att bussdepån i Fyrislund ska klara av att ladda 60 elbussar, behövs ytterligare investeringar i infrastrukturen. Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden har därför fattat beslut om att öka investeringsutgift till totalt 11 miljoner kronor mot tidigare 9 miljoner. Beslutet att införa elbussar är i enlighet med Region Uppsalas plan för elektrifiering. Region Uppsala förbereder revidering av länstrafikplan Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om att föreslå att Trafikverket tar fram anläggningskostnad och en samlad effektbedömning för alla återstående namnsatta projekt och fyra nya. De återstående projekten gäller väg 55 Enköping-Litslena, väg 55 Örsundsbro-Kvarnbolund, väg 288 Gimo-Börstil. De fyra nya projekten handlar bland annat om gång- och cykelväg längs väg 55 Litslena- Örsundsbro och kollektivtrafikåtgärder längs väg 263.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye