Umeå kommun

Ökad tillgänglighet till mensskydd i skolorna

Dela

Umeå kommun tillhandahåller kostnadsfri tillgång till mensskydd på skoltoaletter i grund- och gymnasieskolor. Det enligt ett beslut i kommunfullmäktige.

– Enligt skollagen ska vi sträva efter att uppväga skillnader när det gäller elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildning. Oro över att inte få tag på mensskydd vid behov kan leda till stress och påverka koncentrationen. Tillgängligheten till mensskydd är en nödvändighet för få en fungerande vardag och det gör detta till ett angeläget beslut, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.

Umeå kommun tillhandahåller idag mensskydd i sina kommunala grund- och gymnasieskolor genom skolsköterska eller motsvarande vid behov. Skydden delas inte ut till samtliga elever med mens och dessutom begränsas tillgängligheten med nuvarande arbetssätt.

Diskussionen om gratis mensskydd i skolan har lyfts så väl i riksdagen som i flera kommuner. I en nationell undersökning om mens, mensskydd och mensfattigdom som genomfördes av SIFO på uppdrag av föreningen Mensen, våren 2021, med tjejer i åldern 16–21 år, framgår att mellan en och två procent ofta är med om att de själva eller deras familj varit tvungna att välja bort att köpa något för att ha råd med mensskydd, att de inte haft råd med det mensskydd de helst vill använda och/eller att de inte haft råd med mensskydd alls.

En procent anger att de missat skola, jobb, träning, fritidsaktivitet eller att träffa kompisar för att de inte haft tillgång till eller råd med mensskydd.


Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Stämningsfullt med Umeås julbelysning29.11.2022 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Med första advent bakom oss och december framför oss växlar Umeå över från Höstljus till julbelysning. De främsta ljusbärarna – de ståtliga julgranarna på torgen – är exempelvis smyckade och tända. – Umeå behöver sitt ljus. Det bidrar till ökad trivsel, att folk går ut och möts och gör att vi bildligt och bokstavligt får ljuspunkter i tillvaron, säger Karin Isaksson, teknisk direktör på Umeå kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum