Uppsala kommun

Ökad valfrihet för matlådor ska utredas

Dela

Vid äldrenämndens sammanträde 2 maj gav nämnden äldreförvaltningen i uppdrag att utreda hur valfriheten och den enskildes påverkansmöjligheter kan öka när det gäller matlådor distribuerade av hemtjänsten i Uppsala kommun.

– En god måltid har stor betydelse för äldres livskvalitet, men det är väldigt individuellt vilken mat man tycker är god. Jag vill att Uppsalas äldre själva ska kunna välja den mat de tycker smakar bäst, säger Caroline Hoffstedt, (S) ordförande i äldrenämnden.

Att få äta en god måltid är en viktig kvalitetsaspekt inom äldreomsorgen. Genom ökad möjlighet att välja leverantör kan äldre som beviljats matlåda enligt biståndsprövning i större utsträckning påverka kvaliteten och välja matlåda utifrån egen smak och önskemål. Sveriges kommuner hanterar tillhandahållandet av matlådor till hemtjänstbrukare på olika sätt. Flera kommuner har som Uppsala valt att upphandla tjänsten enligt LOU. Andra kommuner har infört lagen om valfrihet (LOV) som upphandlingsform. I utredningen ska olika upphandlingsformer beaktas med målet att uppnå ökat inflytande för äldre vad gäller val av matleverantör inom hemtjänsten

Matlådor inom Uppsala kommuns egen hemtjänst är idag upphandlad enligt lagen om offentligupphandling (LOU). Det är företaget Sodexo som levererar matlådorna. De privata utförarna har egna lösningar på leveransen av matlådor.

Nyckelord

Kontakter

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till väldens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum