Trafik och samhälle

Ökade biljettkontroll ett sätt att minska trängseln för UL

Dela

UL ökar nu biljettkontrollerna på både bussar och tåg i Uppsala Region för att minska trängseln och säkra en del av intäkterna.

Många resenärer har under våren och sommaren passat på att resa utan giltig biljett. Tillsammans med ett minskat resande under pandemin förlorade UL under våren cirka 1-1,5 miljon kronor om dagen. Samtidigt bidrar fuskåkarna till ökad trängsel.

-Kollektivtrafiken är till för dem som måste åka och som betalar för sig, säger Johan Örjes (C), ordförande i Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden.

Även om siffrorna inte är lika nattsvarta längre riskerar förvaltningen att göra en förlust på flera 100 miljoner kronor i år. En förlust som riskerar, om man inte får ersättning från staten, att utbudet i kollektivtrafiken förändras med färre turtäthet eller indragna linjer.

-       I vanliga fall brukar vi prata om att det är viktigt att man betalar för sig för att vi ska kunna utveckla kollektivtrafiken. Men som läget ser ut just nu, med att det är så förhållandevis många som åker utan att ha giltig biljett handlar det snarare om att bibehålla den trafik vi har idag, säger Nikodemus Kyhlen, marknadschef på Trafik och Samhälle.

-       De som framförallt kommer drabbas om vi skulle behöva dra ner på trafiken är pendlarna, säger Helena Klange, presschef på UL. De som troget köper sina månadskort och behöver kollektivtrafiken för att ta sig till och från sina arbeten. De som har förstått att man bara lurar sig själv om man inte betalar.

Man ska alltid ha en giltig biljett innan man kliver ombord på bussen eller tåget. Om man inte kan uppvisa en giltig biljett får man betala en tilläggsavgift på 1.500 kronor. De utökade kontrollerna startar 1 september och pågår under hela hösten.

För ytterligare information:

Nikodemus Kyhlen, Marknadschef Trafik och Samhälle 018-611 19 06

Helena Klange, Presschef UL, 070-367 73 44.

Kontakter

Om

Trafik och samhälle
Trafik och samhälleFölj Trafik och samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafik och samhälle

MTR Jota ny trafikutövare av Upptåget9.12.2020 16:31:11 CETPressmeddelande

I dag onsdag 9 december tilldelade Mälardalstrafik ett nytt trafikavtal för Mälartåg. Det är MTR Jota AB som får förtroendet att köra trafiken med Mälartåg och ansvara för fordons- och depåunderhåll från och med den 12 december 2021 och åtta år framåt. Det nya Mälartågsavtalet omfattar trafik på fem regionala tåglinjer i Stockholm-Mälardalen, från Linköping i söder till Gävle i norr, Stockholm i öster och Örebro i väster.

Morgongåva utvecklas genom unikt samverkansprojekt11.11.2020 13:37:24 CETPressmeddelande

En unik överenskommelse om ett samverkansprojekt för utveckling av Morgongåva tätort signeras i dagarna. Projektet handlar om att förbättra trafiksituationen i och kring företagsparken för de som bor och arbetar i Morgongåva. Undertecknare av projektet är Region Uppsala, Heby kommun och Morgongåva Företagspark, tillsammans med företagen Apotea, Adlibris, Babyland och Widforss som alla har sitt logistiklager i Morgongåva.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum