Linköpings kommun

Ökat fokus på brottsbekämpande insatser för ett tryggare Linköping

Dela

Allians för Linköping höjer nu tempot i arbetet för ett tryggare Linköping genom ökad lokal operativ myndighetssamverkan (LOS).

Lokal operativ myndighetssamverkan (LOS) är ett nätverk som består av polisen, social- och omsorgsförvaltningen, miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, säkerhetsenheten, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket. Målet med LOS är att bekämpa kriminell näringsverksamhet.

Redan idag deltar bland annat bygglovskontoret och miljökontoret i arbetet med LOS men i begränsad omfattning. Vid bygg- och miljönämndens sammanträde den 18 februari 2021 lade Allians för Linköping ett uppdrag till bygglovskontoret och miljökontoret att redovisa på vilket sätt arbetet inom LOS kommer att prioriteras under 2021.

– Vi har sett mycket goda resultat av bygglovskontorets och miljökontorets samverkan med andra myndigheter för gemensam brottsbekämpning. Eftersom vi tror på att denna samverkan är ett vinnande koncept för ett tryggare Linköping vill vi nu att arbetet ges högsta prioritet och att resurser för detta säkerställs, säger Stefan Erikson (M), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Bygglovskontoret kommer att fokusera på LOS-arbetet i den tillsynsplan som beslutades av bygg- och miljönämnden den 18 februari.

Från social- och omsorgsförvaltningen deltar blanda annat den del som arbetar med serveringstillstånd. Att ha med olika myndigheter på tillslag som exempelvis polisen gör skapar möjligheter att använda den lagstiftning som är mest tillämplig vilket resulterar i en större brottsbekämpning.

– Genom att social- och omsorgsförvaltningen är med i detta arbete så kan vi både få bort personer och rörelser som inte är lagliga och även nå personer som utnyttjas av dessa nätverk och hjälpa dom till ett bättre liv, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social - och omsorgsnämnden.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum