Svensk Handel

Ökat hemestrande sommarhandelns räddning

Dela

På fredag dukas midsommarmaten upp. Försäljningen av sill, gräddfil, glass och insektsmedel skjuter i höjden. Svensk Handel bedömer att matförsäljningen ökar med 900 miljoner kronor under midsommarveckan.

Midsommar är ett av årets viktigaste försäljningstillfällen, 7 av 10 dagligvaruhandlare anger att högtiden är viktig för butikens försäljning.

Coronapandemin kommer att påverka svenskarnas köp- och resebeteende i sommar men dagligvaruhandeln gynnas av att fler svenskar stannar i Sverige.

 – Dagligvaruhandeln är en av de branscher i handeln som gynnas av att fler hemestrar i sommar. När trycket på matbutikerna ökar inför midsommar måste också alla hjälpas åt med att ta ansvar för att undvika smittspridning, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Färre utländska turister negativt för delar av handeln

Det faktum att de utländska turisterna blir färre i sommar kommer att påverka city- och gränshandeln negativt. Däremot bedömer Svensk Handel att ökad inhemsk konsumtion kommer att väga upp för försäljningstappen för detaljhandeln som helhet.

Enligt Svensk Handels sommarrapport väntas den totala försäljningen i juni, juli och augusti uppgå till 210 miljarder kronor, en ökning med 1,5 procent.

 – Coronautbrottet har slagit hårt mot handeln. I grunden är hushållens köpkraft ändå ganska god. Försäljningstappet i detaljhandeln till följd av begränsad utländsk turism kan för handelns del väntas vägas upp av ökad inhemsk konsumtion. Vi bedömer därför att försäljningen i detaljhandeln som helhet kommer att fortsätta att återhämta sig under sommaren, säger Johan Davidson.

11 000 sommarjobb i handeln

Svensk Handels rapport visar att var tredje butik kommer att ta in extrapersonal i sommar. Totalt väntas 11 000 sommarjobb skapas jämfört med 19 000 förra året.

 – Handeln är en viktig väg in på arbetsmarknaden för landets unga och även i sommar kommer tusentals personer att få chansen till ett extrajobb. I tider av ökad arbetslöshet är varje jobb som skapas oerhört betydelsefullt, både för individen och för samhället i stort, säger Johan Davidson.

Många funderar på hur sommarvädret blir och handeln är inget undantag. Matbutikerna hoppas på en solig sommar, men de flesta sällanköpshandlare anser att försäljningen gynnas av en mulen sommar.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Ladda ned bild
Johan Davidson, chefsekonom Svensk Handel
Johan Davidson, chefsekonom Svensk Handel
Ladda ned bild

Dokument

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Karin Johansson. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum