Örnsköldsviks Kommun

Ökat intresse för solel och hållbara transporter

Dela

Sveriges kommunala energi- och klimatrådgivare har i två gemensamma projekt fokuserat på solel och hållbara transporter. Satsningen som handlat om att stötta privatpersoner, företag och organisationer i övergången till mer förnybara och klimatsmarta alternativ har fått gott gensvar.

Elbil på laddning
Elbil på laddning

Under 2018 och 2019 har klimat- och energirådgivare i 284 av Sveriges kommuner, tillsammans med Energimyndigheten, kraftsamlat kring två nationella projekt. Det ena har handlat om vägledning vid investering och installation av solceller och det andra om hur man går tillväga för att uppföra laddplatser till elfordon.

Projekten har fått gott gensvar i hela landet, så även i Örnsköldsvik. Där har klimat- och energirådgivaren anordnat fyra informationsträffar som har riktat sig till företagare, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Träffarna har haft lite olika inriktningar beroende på målgrupp.

– Vi märker på förfrågningarna att det finns ett ökat intresse för solcellsinstallationer från villaägare i Örnsköldsvik med omnejd. Vi anordnade en föreläsning om solceller i våras och intresset från privatpersoner överraskande oss faktiskt, berättar Håkan Jonsson, klimat- och energirådgivare i Örnsköldsviks kommun.

Antalet ansökningar om stöd för installation av solceller uppgick i Västernorrlands län till drygt 600 under perioden 1 november 2017 – 31 oktober 2019. Cirka en tredjedel av dessa har beviljades och utbetalats till ett belopp av 14 miljoner kronor, enligt statistik från Boverket.

Inom projektet för hållbara transporter har privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar bland annat fått stöd i hur man installerar laddplatser för elfordon. I Örnsköldsvik har det största intresset kommit från bostadsrättföreningar när det gäller laddplatser för elbilar.

– Vi ser att energi- och klimatrådgivarna många gånger ger det stöd som gör att man går från ord till handling. De tillför information om tekniken och vad som är viktigt att tänka på. Dessutom vet de vad som gäller lokalt och i vilken ordning allt ska göras, säger Anna Derneryd, Energikontor Väst, som leder det nationella projektet för solel.

– Jag personligen har installerat solceller redan hösten 2015 och åkt elbil i drygt två år så jag kan svara på hur det fungerar och vad man bör tänka på utifrån mina erfarenheter och de frågor jag får privat, säger Håkan Jonsson energi- och klimatrådgivare, Örnsköldsviks kommun.

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer.

Nyckelord

Kontakter

Håkan Jonsson, klimat- och energirådgivare, samhällsbyggnadsförvaltningen, Örnsköldsviks kommun, 0660-884 17, 073-085 71 17, karl.hakan.jonsson@ornskoldsvik.se

Samordning från Energimyndigheten Morgan Dahlman, samordnare Energimyndigheten, 073-660 21 44, morgan.dahlman@energimyndigheten.se

Bilder

Elbil på laddning
Elbil på laddning
Ladda ned bild

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum