Uppsala kommun

Ökat söktryck till vuxenutbildningen

Dela

Antalet arbetssökande i Uppsala som söker till yrkesutbildningar på vuxenutbildningen har ökat med 44 procent jämfört med förra året. För teoretiska gymnasiekurser är ökningen 30 procent.

En av de mest populära yrkesutbildningarna är undersköterska med fördjupning inom hälsa och sjukvård. Foto: Alex Giacomini
En av de mest populära yrkesutbildningarna är undersköterska med fördjupning inom hälsa och sjukvård. Foto: Alex Giacomini

När antagningen till augustistarten stängde fredag 5 juni hade drygt 2 450 ansökningar kommit in, en ökning med 12 procent i jämförelse med samma period 2019. En tydlig skillnad från tidigare år är också att antalet sökande som uppger att de är arbetssökande har ökat dramatiskt, till yrkesutbildningar med 44 procent och till teoretiska gymnasiala kurser med 30 procent.

– Det är glädjande att fler vill utbilda sig under perioder då läget på arbetsmarknaden är osäkert. På så sätt kan de efter avslutade studier snabbare återgå i arbete och arbetsgivare får tillgång till utbildad arbetskraft. Ökningen visar att de sökande ser vuxenutbildningen som en möjlig väg till framtida försörjning. Det är rimligt att tro att ökningen vi ser är kopplad till den rådande coronasituationen, säger Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Fokus på goda chanser till jobb
En av de mest populära yrkesutbildningarna är undersköterska med fördjupning inom hälsa och sjukvård, men även elektrikerutbildningen och operatör inom läkemedelsindustrin har lockat många sökande.

– Inom vuxenutbildningen arbetar vi ständigt med att erbjuda relevanta utbildningar kopplade till branscher där det finns ett stort rekryteringsbehov. Det är mycket viktigt, inte minst nu när arbetslösheten ökar. Vårt fokus ligger på att ge våra elever så goda chanser som möjligt att få ett jobb efter att de avslutat sina studier, säger Lena Winterbom, skolchef och direktör på arbetsmarknadsförvaltningen.

Vuxenutbildningen har sedan 18 mars bedrivit distansundervisning utifrån regeringens rekommendation, och planerar nu för en succesiv återgång till mer normala undervisningsförhållande med start i augusti. Vuxenutbildningen i Uppsala kommun erbjuder 250 kurser och utbildningar, från allmänna ämnen på grundskole- och gymnasienivå till yrkesutbildningar, svenska för invandrare (sfi) och lärlingsutbildningar.

Nyckelord

Kontakter

Mohamad Hassan (L), ordförande arbetsmarknadsnämnden
Telefon: 018-727 1300
Mobil: 073-048 8923
E-post: mohamad.hassan@uppsala.se

Lena Winterbom, skolchef och direktör arbetsmarknadsförvaltningen
Telefon: 018-727 8619
Mobil: 072-230 2431
E-post: lena.winterbom@uppsala.se

Eva Kjeller, presskommunikatör
Mobil: 072-596 9010
E-post: eva.kjeller@uppsala.se

Bilder

En av de mest populära yrkesutbildningarna är undersköterska med fördjupning inom hälsa och sjukvård. Foto: Alex Giacomini
En av de mest populära yrkesutbildningarna är undersköterska med fördjupning inom hälsa och sjukvård. Foto: Alex Giacomini
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Invigning av Företagslabbet24.9.2020 11:11:36 CESTPressinbjudan

Onsdag 30 september invigs Företagslabbet i Gottsunda centrum Företagslabbet arbetar för att fler ska kunna förverkliga sina företagsidéer och bli egna företagare. Det skapar fler jobb i Uppsala. Företagslabbet drivs av Uppsala kommun, Almi Företagspartner och Region Uppsala. Under invigningen ger komikern Özz Nüjen en inspirerande stand up-show där han berättar om motgångar han stött på och hur han hanterat dem. Även Mohamad Hassan, ordförande arbetsmarknadsnämnden och Charlotte Skott, näringslivsdirektör i Uppsala kommun kommer att hålla tal under invigningen. Media inbjuds att delta i invigningen, tid för intervjuer kommer att finnas. Datum: 30 september Tid: 16.00-18.00 Plats: Marknaden i Gottsunda centrum Viktigt att media föranmäler sig då detta event har ett begränsat antal platser. På invigningen deltar max 50 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum