Röda korset

Ökat svenskt stöd till civilbefolkningen i Myanmar

Dela

Situationen för civilbefolkningen i Myanmar är fortsatt mycket allvarlig på grund av våldsamheter mellan demonstranter, polis och militär. Med nära fem miljoner kronor i stöd från Sida ökar Svenska Röda Korset nu sina insatser i landet.

Stödet kommer framför allt att gå till hälso- och sjukvårdsinsatser och är en utökning av det stöd på en halv miljon kronor som Svenska Röda Korset gick in med i mars. Röda Korset är den största humanitära organisationen i Myanmar och med hjälp av 2000 volontärer bemannas både ambulanser och första-hjälpenstationer runt om i landet. De har under våren gett hjälp till över 2500 människor.

Under vårens våldsamheter har också flera förstahjälpare själva attackerats när de har jobbat för att ge människor vård, i strid med internationell humanitär rätt. Röda Korset ser med oro på utvecklingen och uppmanar alla i Myanmar om respekt och skydd för sjukvårdspersonal och fordon samt byggnader som kliniker och sjukhus, då det är avgörande att skadade får tillgång till vård.

En del av det nya stödet kommer också att gå till grundläggande hälsoinsatsser som bland annat rent dricksvatten och installation av handtvätt- och latrinstationer

Redan innan vårens oroligheter hade Myanmar flera andra humanitära utmaningar och många lever med brist på mat, rent vatten och sjukvård. I delstaten Rakhine i västra Myanmar är situationen speciellt svår med interna konflikter och våldsamheter. Många människor har flytt från sina hem. Sedan augusti 2017 har 750 000 flytt till Bangladesh från Rakhine.

Länkar

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset kraftsamlar för medmänsklighet och ökad krisberedskap31.5.2021 12:33:13 CEST | Pressmeddelande

I går söndag avslutades Svenska Röda Korsets Riksstämma. Stämman valde Anna Hägg-Sjöquist till ny ordförande. Svenska Röda Korset ser med växande oro på att miljö- och klimatförändringar leder till att samhällen och människor drabbas av kriser och katastrofer. Svenska Röda Korset Riksstämma antog därför ett uttalande för att belysa människors ökande utsatthet, särskild de som befinner sig på flykt.

Våra allra mest utsatta har rätt till bättre skydd i kriser27.5.2021 10:01:31 CEST | Pressmeddelande

Coronapandemin har blixtbelyst att redan utsatta grupper drabbas hårdare. Pandemin har visat på brister i samhällets förmåga att ta hand om människor som drabbas vid allvarliga kriser. Konferensen Röda Korset forum 2021: Lära i krisen vill belysa dessa skillnader. Detta för att skapa lärdomar och dialog mellan krisberedskapsorganisationer och samhällets sociala aktörer. Heldagskonferensen äger rum den 9 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum