We Effect

Ökat våld mot kvinnor leder till hunger i coronakrisens spår

Dela

Nedstängningarna under coronapandemin har medfört ett ökat våld mot kvinnor i hemmen. Detta har i sin tur gjort tillgången till mat än osäkrare i vissa länder. Det visar en ny undersökning som We Effect gjort med partnerorganisationer i 12 fattiga länder.

- Det finns en tydlig koppling mellan våld mot kvinnor i hemmen och kvinnors och barns tillgång till mat i drabbade hem. De som är mest sårbara drabbas nu både av de generella effekterna av pandemin och de direkta konsekvenserna av ökat våld i hemmet, säger Camilla Lundberg Ney, jämställdhetsexpert på We Effect.

En undersökning som We Effect gjort med 24 partnerorganisationer i 12 länder i Afrika, Latinamerika, Asien, Mellanöstern och Balkan visar att ökat våld mot kvinnor i hemmen är en av de allvarligaste och tydligaste konsekvenserna av coronapandemin. Mer än hälften av organisationerna, 15 av 24, rankar ökat våld mot kvinnor i hemmen som den enskilt tydligaste konsekvensen av pandemin.

- Nedstängningarna har medfört att många kvinnor har förlorat den lilla självständighet de kanske har haft i att de tjänat en egen inkomst, säger Mariam Ikermawi, programhandläggare vid We Effects kontor i Palestina.

Samtidigt orsakar pandemin ökad hunger och fattigdom. Enligt FN väntas antalet människor som drabbas av svält fördubblas till 270 miljoner på grund av coronakrisen, medan två miljarder människor i världen inte har tillräckligt att äta.

I We Effects undersökning säger också 16 av organisationerna, som alla arbetar med kvinnors rättigheter och/eller stöd till kvinnliga småskaliga bönder, att de största utmaningarna för kvinnor till följd av krisen är en osäker tillgång på mat, inkomstbortfall och bristen på möjligheter till försörjning.

- Vi vet att kvinnor i kristider eller fattiga omständigheter ofta äter sist av alla i familjen, äter minst mängd mat och den av sämst kvalité. Mer av Sveriges bistånd borde fokusera på att trygga livsmedelsförsörjningen i världens fattiga länder med särskilt fokus på jämställdhet, kvinnor och småskaliga jordbrukare, säger Camilla Lundberg Ney.

- Att neka kvinnor rätten till mat är i sig en form av våld mot kvinnor, tillägger hon.

Inför den internationella kvinnodagen, den 8 mars, publicerar We Effect en ny rapport på engelska, Women’s right to food – putting gender justice on the table, där undersökningen med We Effects partnerorganisationer ingår. Rapporten är framtagen av We Effects globala expertgrupp kring jämställdhet med medarbetare på plats i Asien, Mellanöstern, Balkan, Afrika, och Latinamerika.

Fakta/Coronapandemin och våld mot kvinnor
• 243 miljoner kvinnor och flickor 15-49 har utsatts för sexuellt eller annat våld av en närstående de senaste 12 månaderna.
Källa: UN Women, COVID 19 and Ending Violence against Women and Girls
• Om coronarestriktionerna fortsätter ytterligare sex månader kommer våldet mot kvinnor öka med ytterligare 31 miljoner fall.
Källa: UNFPA: Impact of the COVID-19 Pandemic on Family Planning and Ending Gender-based Violence, Female Genital Mutilation and Child Marriage
• Två miljarder människor går hungriga i världen. Globalt sett löper kvinnor 27 procent högre risk än män att hamna inte ha säker tillgång till tillräcklig och näringsriktig mat.
Källa: UN Women, 2020

Rapporten finns att läsa och ladda ner på We Effects hemsida.

Pressbild från rapporten bifogas och är fri för användning. Bilden visar kvinnor i Rajarata Praja Kendraya på Sri Lanka som stödjer varandra genom kriser och som även fått utbildning i entreprenörskap. Foto: Marcus Lundstedt

För mer information och intervjuer kontakta:
Anna Koblanck, Medieansvarig, anna.koblanck@weeffect.org, 072-070 17 81

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

We Effect
We Effect
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm

08-120 371 56https://www.weeffect.se/

We Effect är den svenska kooperationens biståndsorganisation med verksamhet i ett 20-tal länder tillsammans med 160 partnerorganisationer. We Effect arbetar för att utrota fattigdomen i världen genom att verka för rätten till mat, jämställdhet, klimaträttvisa, hållbar utveckling och hjälp till självhjälp. Organisationen grundades 1958 och är världens största kooperativa biståndsorganisation. Läs mer på www.weeffect.se

Följ We Effect

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från We Effect

Ny podd uppmanar till fredagsmys utan skamkänslor17.6.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Många vill välja mat som är bra både för planeten och för alla som bor på den. Men ingen tjänar på att vi skäms för fredagsmyset med tacos eller på att vissa livsmedel stämplas som dåliga. Tacofärs och avokado kan vara bra både för oss själva och världen om vi väljer produkter som är producerade på ett schysst sätt. Den nya podden Schysst Mat bjuder på inspiration och vägledning utan pekpinnar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum