Jönköpings kommun

Ökning av smittade elever - fler skolklasser skickas hem

Dela

På grund av smittspridning av covid19 får fler klasser i grundskolan stanna hemma. Beslutet om en tillfällig skolstängning är taget av verksamhetschef för grundskolan i samråd med Region Jönköpings län och genomförs för att bryta eventuella smittkedjor inför julhelgerna.

De klasser som berörs är årskurs 3 på Slättenskolan och årskurs 2 på Norrängsskolan och eleverna får gå hem i dag före lunch och stanna hemma till och med 10 januari.

- Förra veckan så hade vi en fyrfaldig ökning av konstaterade fall inom grundskolorna i kommunen, men visserligen från låga nivåer. Vecka 48 hade vi 12 sjuka och vecka 49 var siffran 56. Vi räknar med att det blir något liknande den här veckan, säger Jenny Lorefors, skolläkare i Jönköpings kommun.

Hon vill även framhålla att det inte finns någon smittspridning bland elever i de vaccinerade åldrarna och att bland de yngre barn som konstaterats smittade är ingen allvarligt sjuk. Det är även få lärare som testat positivt.

- Vaccinen fungerar och det ser vi klart och tydligt här. Skolorna har också rutin på att jobba smittsäkert och har planerat lucia- och julfiranden på ett omsorgsfullt sätt, säger Jenny Lorefors.

Även fritidshemmen på de båda skolorna kommer att vara stängda för de berörda årskurserna och öppnar åter 27 december.De elever som är i behov av skollunch kontaktar sin klassföreståndare.

Vårdnadshavare till de elever som är i skolan och som berörs av stängningen kommer att bli kontaktade på telefon av skolan för att tillsammans komma överens om när och hur eleven ska gå hem under dagen. Inga elever skickas hem innan skolan har haft kontakt med vårdnadshavare.

Eftersom eleverna inte har möjlighet till undervisning under den tillfälliga skolstängningen medför det en utbildningsskuld. Berörda elever kommer att få igen förlorad undervisning innan läsårets slut.

De barn eller vuxna som upplever symtom ska kontakta sin vårdcentral och göra ett PCR-test.

Då utbildningsförvaltningen valt att tillfälligt stänga skolan och fritidshemmet har de vårdnadshavare som berörs av stängningen rätt till ersättning från Försäkringskassan, även om barnet inte är sjukt eller sprider smitta.

Om skolor, förskolor eller fritidshem stänger på grund av coronavirusutbrottet har personer som jobbar inom samhällsviktig verksamhet rätt till barnomsorg.

Nyckelord

Kontakter

Jenny Lorefors, skolläkare, 0733- 388 99 33, jenny.lorefors@jonkoping.se

Bilder

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra 144 699 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum