Europaparlamentet

Oksana Zabuzhko: Ukrainare kämpar för att befria Europa från totalitarismens hot

Dela

På internationella kvinnodagen talade den ukrainska författaren Oksana Zabuzhko i Europaparlamentet om situationen för sina landsmän i kriget mot Ryssland.

På tisdagen - Internationella kvinnodagen - talade den ukrainska författaren Oksana Zabuzhko i plenisalen i Strasbourg. I samband med hennes anförande sade Europaparlamentets talman Roberta Metsola följande: ”På denna dag är ordet firande egentligen inte ett ord som vi bör använda. I Ukraina ser vi att kvinnor gör motstånd, reser sig upp och tar till vapen mot sin angripare. Det är ett privilegium att ha en ukrainsk kvinna och författare med oss i dag, vars litteratur och starka röst visar de ukrainska kvinnornas styrka inför förtrycket. Dessa modiga och starka kvinnor är en inspiration för oss alla, eftersom de försvarar samma europeiska värden som vi delar.”

Oksana Zabuzhko, som lämnade Ukraina för två veckor sedan med endast handbagage, framhöll att hon i text är van vid att ge kvinnor en röst och att kämpa för deras rättigheter, men att hon nu för första gången måste stå upp för kvinnors rätt till själva livet. Hon tillade: ”Jag kan inte annat än beundra mina medkvinnor som kämpar vid sidan av våra män, som sköter distributionen av förnödenheter i våra belägrade städer och som föder barn i skyddsrum, övervakade av läkare på internet. Problemet är bara att Putins bomber inte kommer att stoppas av styrkan i vår anda.”

Oksana Zabuzhko varnade också för Rysslands president Vladimir Putins avsikter och sade: ”Många liv hade kunnat räddas om EU och USA hade vaknat upp för åtta år sedan när han invaderade Krim. En ny Hitler var redo att ta vid där den föregående hade slutat. Jag är här för att säga er, som en författare som vet något om språk, att det redan pågår ett krig, inte bara en lokal konflikt. Lita på Putin när han uttrycker sina ambitioner. Var inte rädda för att skydda himlen ovanför dem som kämpar för att befria Europa från detta spöke av ny totalitarism.”

Som en reaktion på hennes tal berömde företrädarna för Europaparlamentets politiska grupper ukrainarnas mod i att både försvara sitt land och gemensamma europeiska värden. De betonade också att kvinnor och flickor, som ofta är fallet under dessa omständigheter, hör till de mest utsatta grupperna. Avslutningsvis berömde ledamöterna dessutom de ryska och belarusiska kvinnor som modigt demonstrerar på gatorna mot detta krig.

Klicka här för att se talet och de politiska gruppernas anföranden igen.

Bakgrund

Oksana Zabuzhko föddes i Lutsk i Ukraina år 1960. Mer information finns här (på engelska).

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum