Olaglig export av 220 ton miljöfarligt avfall stoppades av Tullverket
I en riktad kontrolloperation lyckades Tullverket och flera länsstyrelser stoppa drygt 220 ton miljöfarligt avfall från att exporteras till länder i Afrika och Asien. Det mest omfattande smugglingsförsöket gällde sex containrar med sammanlagt 167 ton uttjänta kylkompressorer på väg till Pakistan.

- Vi på Tullverket är nöjda med resultatet i kontrolloperationen. Det innebär att avfall som inte får exporteras har stoppats från att lämna landet. Gränsöverskridande avfallstransporter är en stor och viktig global fråga, det finns många länder som har stora problem med att hantera avfall som olagligt har transporterats dit från andra länder, säger Martin Johansson, sakkunnig på Tullverket.
472 kontroller - flera exportförbud
Tullverket genomförde tillsammans med länsstyrelserna under en vecka i september riktade kontroller av gränsöverskridande avfallstransporter. Sammanlagt gjordes det 472 kontroller i ett flertal hamnar runtom i landet.
Totalt utfärdades tio exportförbud mot sändningar från Göteborg, Helsingborg och Södertälje hamn. Det handlade om containrar som var på väg till Pakistan, Indien, Förenade Arabemiraten, Kamerun och Guinea. Bland det avfall som stoppades fanns det bland annat plastavfall, bildelar, kylkompressorer och möbler. Utöver exportförbuden så var det 42 andra sändningar som inte fick exporteras eller importeras innan olika åtgärder vidtagits exempelvis att alla tillstånd kunnat uppvisas.
Misstänkta för brott
Enligt Martin Johansson kommer det i några av fallen att upprättas brottsanmälningar mot de företag och privatpersoner som försökt föra ut avfallet. Straffbestämmelser finns i både smugglingslagen och miljöbalken. Vid eventuella domar är påföljden vanligtvis böter.
- Tullverket har en viktig uppgift i att förhindra sådana här förbjudna avfallsexporter. Sändningarna kan utgöra ett allvarligt hot mot hälsa och miljö i mottagarländerna, betonar Martin Johansson.
Lönsam hantering
Det finns olika skäl till att mindre nogräknade företag och privatpersoner väljer att exportera miljöfarligt avfall:
-Slippa kostnader för att ta hand om avfallet.
-Ekonomisk värde i avfallet, exempelvis värdefulla metaller som koppar och guld.
-Möjlighet att reparera delar av sändningarna, till exempel bilar och vitvaror.
EU har infört ett förbud för export av farligt avfall till länder utanför EU, det så kallade Baselförbudet. Tullverket har i uppgift att tillsammans med länsstyrelserna och andra svenska myndigheter se till att förbudet efterlevs. Kontrolloperationen i september var en del av det samverkande arbetet.
Hittills i år har Tullverket stoppat 732 ton farligt avfall fördelat på 50 sändningar. Under hela 2021 stoppades 55 sändningar på sammanlagt nästan 627 ton avfall.
Operation Farligt avfall i korthet:
Sammanlagt gjordes 472 kontroller i hamnar i södra och mellersta Sverige.
Drygt 220 ton miljöfarligt avfall stoppades och tio exportförbud utfärdades.
De tio exportförbuden bestod av följande:
-Sex containrar på väg till Pakistan med 167 ton uttjänta kylkompressorer.
-En container med 15 ton plastavfall som skulle till Indien.
-En container med olika bildelar på väg till Förenade Arabemiraten. Totalvikt 27 ton.
-En container med fem ton hushållsföremål och en bil på väg till Kamerun.
-En container med kasserade kylskåp och frysar på väg till Guinea. Sammanlagt åtta ton.
Andra åtgärder:
-För 42 sändningar behövde andra åtgärder göras innan exporten eller importen kunde fullföljas.
För mer information kontakta Tullverkets presstjänst: 0771-450 590
Nyckelord
Bilder













Om
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 300 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Farlig lustgas stoppas av Tullverket22.12.2022 06:58:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket har den senaste tiden stoppat flera containrar med lustgasbehållare som inte uppfyller kraven för säkra transporter. Samtidigt noteras en kraftig importökning av lustgas. Eftersom det inte finns någon naturlig förklaring till varför användningen av lustgas plötsligt ökar misstänker myndigheten att gasen importeras och säljs i berusningssyfte.
Över ett halvt ton narkotika i beslag14.12.2022 18:20:36 CET | Pressmeddelande
Tullverket har gjort ett stort beslag på över ett halvt ton narkotika. Beslaget gjordes den 13 december i Stockholmstrakten. Det finns personer frihetsberövade i ärendet. Brottsmisstanken är synnerligen grovt narkotikabrott.
Varning inför nyår – allt fler farliga smällare beslagtas13.12.2022 08:02:19 CET | Pressmeddelande
Till och med november har Tullverket beslagtagit över 43 000 smällare och andra olagliga fyrverkerier, många av dem så kallade bangers. Det är en fördubbling av beslagen jämfört med 2021. Smällarna beställs ofta på nätet från länder där de säljs lagligt och många av beställningarna görs av minderåriga. Det finns fortfarande en stor okunskap om att det inte är tillåtet att föra in de här farliga smällarna i Sverige.
Varning för bluff-sms om tullavgifter – så undviker du att bli lurad23.11.2022 11:03:51 CET | Pressmeddelande
E-handeln är intensiv under Black Friday och julhandeln. Det vet bedragarna som utnyttjar att många väntar på paketleveranser. Under hösten har fler privatpersoner än tidigare kontaktat Tullverket om bluff-sms där de krävs på obetalda tullavgifter. Tullverket varnar nu allmänheten tillsammans med Internetstiftelsen som tipsar om hur du kan undvika bluffarna.
Över 100 kilo narkotika smugglades bakom avsågade lastpallar16.11.2022 14:41:53 CET | Pressmeddelande
Tullinspektörerna fattade misstanke mot en långtradare i Norra hamnen i Malmö. Vid en närmare kontroll hittades stora mängder narkotika som smugglarna försökt dölja i väskor bakom avsågade lastpallar. Det var kokain, amfetamin och ketamin till ett beräknat värde i missbrukarledet på drygt 38 miljoner kronor. Nu åtalas chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum