Volkswagen Group Sverige AB

Oliver Blume blir ny koncernchef för Volkswagen-gruppen – efterträder Herbert Diess

Dela

Under sitt möte igår, utsåg Volkswagen AG:s överstyrelse Oliver Blume till ny koncernchef. Han tar över denna position med start 1 september och kommer då att kombinera den med sin roll som koncernchef för Dr. Ing. h. c. F. Porsche AG och fortsätter i den även efter en möjlig börsintroduktion. Herbert Diess kommer samtidigt att avgå som koncernchef efter en ömsesidig överenskommelse.

Volkswagen AG:s överstyrelse har utsett Oliver Blume till ny koncernchef.
Volkswagen AG:s överstyrelse har utsett Oliver Blume till ny koncernchef.
  • Oliver Blume tar över rodret som koncernchef och kvarstår samtidigt i rollen som koncernchef för Dr. Ing. h.c F. Porsche AG
  • Överstyrelsen driver på mot generationsväxling och tackar Herbert Diess för starka prestationer i samband med koncernens omställning
  • Volkswagen-gruppens CFO Arno Antlitz blir samtidigt COO i koncernledningen

Wolfsburg, 23 juli 2022 – Koncernens ordförande, Hans Dieter Pötsch, tackade Herbert Diess på uppdrag av hela styrelsen:

– Under sin tid som koncernchef för Volkswagen Personbilar och för Volkswagen-gruppen, har Herbert Diess spelat en nyckelroll för att avancera företagets omställning. Koncernen och dess märken är livskraftiga inför framtiden: dess innovationsförmåga och intjäningsförmåga har förstärkts. Herbert Diess har på ett imponerande sätt demonstrerat snabbhet och tydlighet som gjort att han kunnat nå långt i omställningen. Han har inte enbart styrt företaget genom extremt turbulenta vatten, han har också implementerat en fundamentalt ny strategi.

Enligt överstyrelsens åsikt har Herbert Diess särskilt bidragit med ett flertal innovativa produktidéer. Han har också omdesignat produktportföljer och etablerat ett tydligt fokus på e-mobilitet. Banbrytande och plattformsbaserade synsätt har initierats och där finns närliggande exempel inom såväl battericeller som mobilitetstjänster.

Han kan också ta åt sig äran av koncernens nya organisationsstruktur med mer oberoende regioner, introduktionen av märkesgrupper och serier samt koncernledningens och märkesledningarnas nya personalinriktning. Dessutom har koncernens kapitalmarknadsfokus stärkts och livskraften för de viktigaste produktionsorter har ökats.

Under gårdagens möte beslutade överstyrelsen också att koncernens CFO Arno Antlitz kommer att ta på sig rollen som COO i tillägg till sin nuvarande tjänst. Därmed kommer han att assistera Oliver Blume i de dagliga uppgifterna.

Oliver Blume föddes i Braunschweig och började inom Volkswagen-koncernen 1994. Sedan dess har han haft ledande roller för märkena Audi, SEAT, Volkswagen och Porsche. Han har varit koncernchef för Porsche sedan 2015 och medlem i Volkswagens koncernledning sedan 2018.

– Oliver Blume har visat sin operationella och strategiska kompetens i flera positioner inom såväl gruppen som flera av märkena och har lett Porsche AG ur en finansiell, teknologisk och kulturell synvinkel med stor framgång under sju år. Enligt överstyrelsens synsätt är han nu rätt person att leda koncernen och att ytterligare förbättra dess kundfokus och positionering av dess märken och produkter, säger Hans Dieter Pötsch, ordförande för överstyrelsen.

Tillsammans med hela ledningsgruppen, kommer Oliver Blume att fortsätta att driva på omställningen – detta med en ledarskapskultur som gör teamwork till högsta prioritet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Volkswagen AG:s överstyrelse har utsett Oliver Blume till ny koncernchef.
Volkswagen AG:s överstyrelse har utsett Oliver Blume till ny koncernchef.
Ladda ned bild
Oliver Blume tar över rodret som chef för Volkswagen-koncernen och kvarstår samtidigt i rollen som koncernchef för Dr. Ing. h.c F. Porsche AG.
Oliver Blume tar över rodret som chef för Volkswagen-koncernen och kvarstår samtidigt i rollen som koncernchef för Dr. Ing. h.c F. Porsche AG.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Volkswagen Group Sverige AB
Volkswagen Group Sverige AB
Hantverksvägen 9
151 88 Södertälje

+46 8 553 865 00http://www.volkswagengroup.se

Volkswagen Group Sverige är ett helägt dotterbolag till Europas största bilproducent Volkswagen AG. Volkswagen Group Sverige är den största bilimportören på den svenska marknaden och har sitt huvudkontor i Södertälje. Gruppen marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Skoda, Audi, SEAT/CUPRA, VolkswagenTransportbilar och Porsche.

Följ Volkswagen Group Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Group Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum