Kommerskollegium

Olyckligt beslut införa ståltullar

Dela

USA:s president fattade på torsdagen 8 mars beslutet att införa tullar på importen av stål och aluminium. Tullarna blir 25 procent för stål och 10 procent för aluminium. Kommerskollegiums generaldirektör Anna Stellinger kommenterar:

- Det är ytterst olyckligt och oroväckande att USA väljer att införa tullar på stål- och aluminiumimporten. Det skadar både USA och hela världshandeln och riskerar att leda till motåtgärder och upptrappningar som kan bli än skadligare. Effekterna kommer att bli kännbara världen över. 

- Företagens handel är idag så internationaliserad att det inte går att införa den här typen av åtgärder utan att skada sitt eget land. USA:s industri kommer att få ökade kostnader och en minskad tillgång på stål. Det kommer att drabba såväl amerikanska företag som konsumenter. 

- USA:s beslut att införa tullar mot resten av världen kan få både ekonomiska negativa effekter och underminera det internationella regelverk som världshandeln grundar sig på.

Länkar

Om

Kommerskollegium
Kommerskollegium
Box 6803
113 86 STOCKHOLM

08-690 48 00 (växel)http://www.kommers.se

Kommerskollegium är Sveriges myndigheter för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.

www.kommers.se

@kommerskoll

 

Följ Kommerskollegium

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium

Kommerskollegium publicerar frågeunderlag för företag inför brexit29.10.2018 14:32:10 CETPressmeddelande

Vad bör företagen tänka på inför brexit? Kommerskollegiums utredare har identifierat ett antal förändringar som kommer att inträffa efter brexit. Förändringar som det är viktigt att företagen tänker på. Nu har vi sammanställt relevanta frågor för företag att fundera på inför brexit. I underlaget finns också information om vart företagen ska vända sig för ytterligare information.

24 deltagare från 8 utvecklingsländer till Sverige för handelspolitisk utbildning12.10.2018 08:00:00 CESTPressmeddelande

På måndag den 15 oktober kommer 24 tjänstemän – 13 kvinnor och 11 män – från totalt 8 länder till Stockholm för att under två veckor lära sig om handelspolitik. Bakom utbildningen Trade Academy står Kommerskollegium, som på egen hand utbildar myndigheter och ministerier från hela världen för en mer effektiv, transparent och hållbar global handelspolitik som en del av svenskt utvecklingssamarbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum