Dramaten

Om en flyktingresa hem till Sverige

Dela

I Welcome to Sweden berättar skådespelaren Lukas Orwin, live i hörlurar och med rösten som enda medel, om sina erfarenheter från ett flyktingläger och om en stark vänskap. En föreställning om en flykt genom Europa till Sverige. Premiär på Tornrummet den 13 oktober.

Lukas Orwin och Hamood Al Bwab träffades på ett flyktingläger på ön Leros. Foto: Johan Öster.
Lukas Orwin och Hamood Al Bwab träffades på ett flyktingläger på ön Leros. Foto: Johan Öster.

2015 åker Lukas Orwin som volontär till den grekiska ön Leros. I flyktinglägret lär han känna två syrier som under dramatiska former just anlänt från havet. ”H” är en ung man från Damaskus som sett sina vänner skjutas på gatan under den arabiska våren. ”Z” är en ung kvinna som flytt inbördeskriget med sina fyra små barn. Trots stora olikheter är det starten på en stark vänskap mellan tre 25-åringar: en sunni, en shia och en ateist.

Med siktet inställt på Malmö får publiken följa deras resa från lägret, till profitörer i Aten, genom Balkankorridoren och Tyskland. En resa som ska visa sig allt svårare när de politiska vindarna vänder och gränserna stängs en efter en.

Lukas Orwin är skådespelare, utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö och har tidigare arbetat på bland annat Malmö Stadsteater. Welcome to Sweden bygger på hans slutproduktion från Mastersprogrammet på Teaterhögskolan - Europa, vittrande fragment.

Pjäsen är skriven i samarbete med Fredrik Haller och det Malmöbaserade scenkonstkollektivet Teatr Weimar och Teaterhögskolan i Malmö. Föreställningen är en del av ett konstnärligt utvecklingsarbete kring migration och nya sceniska berättarformat.

Medverkande: Lukas Orwin
Text och koncept: Lukas Orwin i samarbete med Fredrik Haller
Regi och video: Fredrik Haller och Jörgen Dahlqvist
Musik och ljuddesign: Kent Olofsson

Welcome to Sweden, 13 oktober, Tornrummet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lukas Orwin och Hamood Al Bwab träffades på ett flyktingläger på ön Leros. Foto: Johan Öster.
Lukas Orwin och Hamood Al Bwab träffades på ett flyktingläger på ön Leros. Foto: Johan Öster.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Vårens repertoar på Dramaten28.10.2021 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

Våren på Dramaten bjuder på den ungerske regissören János Szász som sätter upp Gorkijs Natthärbärget med nyskriven musik av Anna von Hausswolff och Sofia Adrian Jupither som regisserar ett uruppförande av en av Lars Noréns sista pjäser SOLITAIRE. Dessutom ges två klassiker i helt nya tappningar; (Macbeth) av radarparet Jens Ohlin och Hannes Meidal och Fröken Julie av Marie-Louise Ekman. Samarbetet med The National Black Theatre of Sweden fortsätter när Josette Bushell-Mingo sätter upp Den omättliga vägen baserad på två romaner av Ben Okri. Biljetter till vårens föreställningar släpps idag klockan 13.00.

Sverigepremiär för en modern version av Tjechovs Måsen1.10.2021 13:41:08 CEST | Pressmeddelande

Dramaten sätter upp Tjechovs klassiker Måsen med både en dramatiker och regissör från den brittiska teaterscenen. Det är första gången på en svensk scen för regissören Lyndsey Turner och för dramatikern John Donnelly. Premiär på Stora scenen den 22 oktober, då även Donnelly närvarar. –John Donnelly är en fantastisk dramatiker och lika angelägen som Tjechov om att fånga människan när hon är som mest skör, heroisk och fånig, säger regissören Lyndsey Turner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum