Dramaten

Om en skolmassaker i Lars Noréns 20 november

Dela

Lars Noréns rosade monolog om en skolmassaker kommer till Dramaten. I rollen ser vi David Fukamachi Regnfors. Dramatenpremiär den 3 november.

”Sofia Jupithers uppsättning av ”20 november”, med David Fukamachi Regnfors rolltolkning, är självlysande och, i sin återhållna form, ett synliggörande av en fruktansvärd verklighet vi oftast vägrar att se” DN

Sebastian är 18 år och vilse. Han passar ingenstans. År av utfrysning och mobbning har gjort honom isolerad. Hans plats på jorden, i samhället, i skolan blir allt mer otydlig och med osäkerheten följer en frustration som pulserar snabbare och hårdare för var dag. Något måste göras.

”Mina handlingar 
är helt enkelt resultatet 
av er värld 
En värld som inte ville låta mig 
vara den jag är 
Ni skrattade ut mig”

20 november  är på samma gång ett porträtt av en ensam pojke som försöker återskapa sitt värde, som det är en inblick i oss alla – människans behov att känna mening och höra till. Verket kom till i ett samarbete mellan Lars Norén och den tyska skådespelaren Anne Tismer i en tid då Tyskland läkte såren efter en skolmassaker då flera skadades och en dog. Den unge förövaren Sebastian lade ut personligt och känslomässigt material på nätet innan han genomförde sin attack den 20 november 2006.

”Kan jag inte leva med mening 
ska jag i alla fall 
dö med mening” 


Med Sebastians egna texter som grund skrev Lars Norén pjäsen som hade urpremiär 2007.  Efter det har den spelats om och om igen i flera olika uppsättningar i många olika länder, bland annat Tyskland, Frankrike, Mexiko, Grekland, Spanien, Portugal och Kanada. För första gången sätts 20 november nu upp i Sverige.

20 november produceras av Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Dramaten och Uppsala Stadsteater. Uppsättningen hade premiär på den prestigefyllda teaterfestivalen Festival d’ Avignon i juli 2016.

Produktionen genomförs med stöd av Stockholms Stad.

Fler pressröster: 
”En iscensättning som drabbar alla, oavsett ålder” SvD 
"Regin är gjord med finess och David Fukamachi regnfors spelar med bräcklig destruktivitet" Le Monde 
"David Fukamachi Regnfors/Sebastian ger oss nyklarna till förståelse" La Provance 
"Perfekt, radikal, upprorisk, med sällsynt finess" Vaucluse 
"20 november lyfter oerhört relevanta och effektfulla frågor" Toute la Culture

Med David Fukamachi Regnfors 
Regi Sofia Jupither 
Scenografi och kostym Erlend Birkeland 
Ljus Ellen Ruge


Dramatenpremiär den 3 november, Elverket

  
 

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum