Dramaten

Om generationskrockar och radikalism i Fäder och söner

Dela

Går det att älska när man är övertygad om att allt är meningslöst? Radikalisering, kärlek och oförmågan att se bortom sina fördomar är huvudteman när regissören Runar Hodne Dramatendebuterar med Ivan Turgenjevs klassiker. Premiär den 10 december.

Det är sommarlov. Studenten Arkadij kommer till sin fars gods tillsammans med vännen Bazarov. De är båda radikala nihilister och vill förändra samhället i grunden – i synnerhet Bazarov. Farbrodern Pavel är inte imponerad och håller allt de säger för struntprat. Klyftan är avgrundsdjup.

Hur påverkas de av mötet med den handlingskraftiga unga änkan Anna och hennes lillasyster Katja? Och hur går starka familjeband ihop med kaxig idealism? De två studenternas politiska övertygelse och vänskap utsätts för en rad prövningar. 

Fäder och söner  beskriver på ett igenkännbart och roligt sätt den eviga krocken mellan generationerna och sätter samtidigt fingret på en av samtidens ömmaste punkter: radikalisering och oförmågan att se bortom sina fördomar. Det är stad mot land, överklass mot underklass, verklighet mot utopi, män mot kvinnor, nytänkande mot traditioner.

Den norske regissören Runar Hodne gör sin Dramatendebut med Turgenjevs romanklassiker i en hyllad scenversion av den irländske dramatikern Brian Friel . Romanen gavs ut 1862, i en inflammerad tid i tsardömet Ryssland som ett halvsekel senare skulle brisera i revolution. Det var hos Turgenjev som ordet nihilism slog igenom, förkroppsligat av studenten Bazarov. Men  Fäder och söner  är mer än politik – med ett stort men välbalanserat persongalleri och en ödmjukhet inför människors tillkortakommanden blir det tydligt att Turgenjev är Tjechovs föregångare.

Runar Hodne har tidigare bland annat regisserat Shakespeares Othello med Magnus Roosmann i titelrollen på Nationaltheatret i Oslo. Han har också gjort en hyllad uppsättning av Gösta Berlings saga på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.


Bazarov Hannes Meidal 
Arkadij Otto Hargne 
Nikolaj Magnus Roosmann 
Anna Elin Klinga 
Pavel Johan Holmberg 
Fenetskja Josefin Ljungman 
Katja Lina Leandersson 
Vassily Bazarov Jan Waldekranz 
Arina Bazarova Kicki Bramberg 
Dunyasha Anna Åström 
Piotr/Fedka Joaquin NaBi Olsson 

Översättning Ragnar Strömberg 
Regi Runar Hodne 
Scenografi och kostym Magdalena Åberg 
Ljus Andreas Fuchs 
Peruk och mask Barbro Forsgårdh

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum