Norrköpings kommun

Om psykisk hälsa blir digital i år

Dela

Temaveckan Om psykisk hälsa som hålls vecka 46 brukar innehålla folk, föreläsningar och intressanta diskussioner. I år gör rådande situation att veckan ställer om till digital form. Mellan den 9-11 november kan man ta del av veckans innehåll via kommunens webbplats.

Årets tema är samsjuklighet och anhörigperspektivet.
– Att ställa om ett stort evenemang till digitalt krävs mycket av alla i arbetsgruppen och framför allt en vilja till att inte ställa in utan ställa om. Jag ser det som en rolig utmaning och detta kommer att bli bra med tanke på de förutsättningar vi har, säger Hannele Mitrunen, samordnare av veckan Om psykisk hälsa.

Den psykiska hälsan har påverkats av den isolering som är en direkt följd av coronapandemin. Alla har berörts, inte allra minst personer 70 år och äldre eller de i riskgrupp där pandemin inneburit lång social isolering, fysisk distansering och ökad ensamhet. Under temaveckan kommer flera föreläsningar beröra just ökad ensamhet i spåren av pandemin. En av föreläsarna är Susanne Rolfner Suvanto som kommer att prata om covid -19 och äldre.
– Det är aldrig för sent att må bättre, oavsett ålder. I spåren av covid-19 finns också ljusglimtar. Vi har tvingats till att värdera vad som är viktigt i livet. Jag samtalade med en anhörigkonsulent i veckan som uttryckte att hens möten med anhöriga hade blivit innerligare. Det är det djupt existentiella som kommit i fokus. Men det är också viktigt att vi är tydliga med att vi ska ha fysisk distans och inte social distans. Vi har redan sett en utveckling av alternativ till fysiska möten, inte bara digitalt utan också över telefon, möten utomhus med avstånd, säger Susanne Rolfner Suvanto.

Psykisk ohälsa förekommer i alla åldersgrupper. Jasmine Öhlin från Hjärnkoll kommer att föreläsa om hennes egen erfarenhet med samsjuklighet mellan autism, BDD, utmattning och depression. Jasmine Öhlins uppväxt kantades av mobbning, missförstånd och brist på hjälp. Det tog 19 år innan hon fick sin autismdiagnos. Hennes berättelse ska utmana bilden av den typiske autisten och samtidigt ge en inblick i hur rörigt det kan kännas inombords när man kämpar med flera olika diagnoser.
– Under min föreläsning kommer jag berätta om hur det är att känna sig fel och annorlunda. Många av mina problem viftades bort som tonårsfasoner och bilden av den ”typiska autisten” gjorde att det dröjde innan jag fick rätt hjälp. Att bli sedd i sina svårigheter är det viktigaste av allt och jag hoppas ge hopp till att det blir bättre, säger Jasmine Öhlin som föreläser under måndagen.
– Vi hoppas att veckan kan ge något för både den äldre och den yngre generationen. Det är vårt mål, att rikta oss brett och öka medvetenheten kring psykisk hälsa, säger Hannele Mitrunen.

Här kan du ta del av föreläsningarna

För intervju med föreläsarna Jasmine Öhlin eller Sussanne Rolfner Suvato, kontakta Hannele Mitrunen.

Kontakt:
Hannele Mitrunen
Titel: samordnare temaveckan Om psykisk hälsa
Telefon: 011-15 10 56

________________________________________________________
Avsändare: Fanny Miles, presskommunikatör
Telefon: 072-584 55 69

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Sammanfattning av Norrköpings kommuns arbete i samband med covid-19 vecka 1730.4.2021 13:58:14 CEST | Pressmeddelande

Norrköpings kommun arbetar med fortsatt beredskap för att förhindra och hantera eventuell smittspridning samt andra konsekvenser av coronapandemin. Här följer en sammanfattning av kommunens arbete under vecka 17. Läget är allvarligt och kommunen vill uppmana alla att handla ensamma, hålla avstånd, följa restriktioner och rekommendationer samt stanna hemma vid minsta symtom.

Första bygglovet godkänt för Norrköpings nya stadsdel Inre hamnen26.4.2021 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu är det första bygglovet för Inre hamnen godkänt. Det är HSB Östra med en tomt i centrala delarna av området som är först ut av de nio aktörer som valts ut för att utveckla stadsdelen i den första etappen. Det innebär att Norrköping nu tar ytterligare ett steg framåt i utvecklingen av en ny levande och nytänkande stadsdel. Under slutet av 2021 planeras bygget av de första bostäderna i kvarteret komma igång.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum