Dramaten

Om teatern i en hotfull tid

Dela
Regissören Natalie Ringler öppnar våren på Stora scenen den 16 februari med sin uppsättning av Klaus Manns Mefisto. Rollen som djävulens hantlangare görs av Danilo Bejarano.
Mefisto. Foto: Aorta
Mefisto. Foto: Aorta

Mefisto utspelar sig i Tyskland under sent 1920-tal. Skådespelaren Hendrik Höfgen är en uppskattad skådespelare på den lokala teatern, men han längtar desperat efter det stora genombrottet. Just som hans egen karriär börjar få luft under vingarna tar Hitler makten och samhällsklimatet förändras över en natt.

Mefisto är en pjäs om en människa och ett teatersällskap som försöker orientera sig i en kaotisk och hotfull tid. Om små kompromisser som gör att man helt plötsligt befinner sig på andra sidan.

–Det som händer politiskt i vårt land just nu finns hela tiden i bakhuvudet när jag jobbar med denna pjäs. Mefisto utspelar sig i en mycket speciell tid i vår historia. Jag tror att de som levde där och då upplevde att något var på väg att förändras för alltid. Den känslan delar vi med dem idag, säger Natalie Ringler.

Regissören Natalie Ringler har haft stora framgångar på Teater Galeasen med uppsättningar som Vår klass och Irakisk Kristus. 2021 tilldelades hon Svenska Dagbladets Thaliapris.

Klaus Mann, son till författaren Thomas Mann, lämnade Tyskland när nazisterna tog över 1933. Mefisto gavs ut 1936 och huvudkaraktären är baserad på Klaus Manns tidigare vän, skådespelaren Gustaf Gründgens, som var Hermann Görings favorit och intendent för Preussisches Staatstheater i Berlin.

Medverkande: Danilo Bejarano, Magnus Erhner, Hamadi Khemiri, Melinda Kinnaman, Elin Klinga, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Göran Martling, Hannes Meidal, Elias Wahldén, Pierre Wilkner.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mefisto. Foto: Aorta
Mefisto. Foto: Aorta
Ladda ned bild
Natalie Ringler. Foto: Jens Sethzman.
Natalie Ringler. Foto: Jens Sethzman.
Ladda ned bild
Bild från repetition: Hamadi Khemiri och Danilo Bejarano. Foto: Micke Sandström
Bild från repetition: Hamadi Khemiri och Danilo Bejarano. Foto: Micke Sandström
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum