Dramaten

Om ungas dödskjutningar i Klipp han på Dramaten

Dela

Våra barn skjuter ihjäl varandra. Varför? I Unga Dramatens och Teater Fryshusets Klipp han , som bygger på intervjuer med unga offer och förövare från hela Sverige, medverkar artisten Rosh och skådespelarna Lancelot Sakile Ncube och Lola Zackow. Urpremiär på Lejonkulan den 30 november.

Lancelot Sakile Ncube, Lola Zackov och Rosh  Foto: Therese Öhrvall
Lancelot Sakile Ncube, Lola Zackov och Rosh Foto: Therese Öhrvall

Hon: ”Tyvärr, det är som de säger, golare har inga polare. Och den trötta jävla frasen dödar våra barn medan vi tittar på. Medan ni tittar på. Medan våra politiker tittar på.”

Han: ”Om det hade handlat om knark eller pengar eller vad som helst sånt, så hade vi kunnat lösa det. Men det här handlar om blod, det går inte att lösa... för oss, det är kört.” (Ur Klipp han ).

– 2016 var kaos, så många unga som föll offer i skottlossningar. 2017 är redan värre och tyvärr tyder allt på att det kommer att fortsätta öka även framöver. Det här är vår tids största samhällsutmaning. Som alltid jobbar vi dokumentärt, baserat på djupgående samtal med både brottsoffer och gärningsmän. Samhället har ett ansvar att förstå komplexiteten i den här problematiken. Det finns inget annat alternativ, vi måste vända detta. Men då måste vi göra det tillsammans, säger Teater Fryshusets Ulf Stenberg som regisserar uppsättningen tillsammans med Emil Rosén-Adsten.

Klipp han är en inblick rakt in i verkligheten, i dödsskjutningarna som drabbar unga i landets utsatta områden. Hör berättelserna från de som är inblandade i skjutningarna. Hur blir man den som tar upp en pistol och skjuter ett barn i huvudet? Och hur ska man som brottsoffer hantera att veta vem som mördat ens son, syskon eller bästa vän utan att kunna säga något till polisen på grund av rädsla för hämnd?

Genom att lyfta fram dokumentära berättelser från offer och förövare görs här ett försök att förstå vilka krafter som satts i spinn, hur de påverkar oss – och hur man ska stoppa dem. 

Uppsättningen är ett samarbete mellan Teater Fryshuset och Unga Dramaten , som tidigare samarbetat med föreställningen Den e vi.

Efter varje föreställning följer ett samtal då publiken även kan ställa frågor och lyfta egna tankar.


Medverkande
Rosh
Lancelot Sakile Ncube
Lola Zackov

Regi Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten
Koreografi Emil Rosén Adsten
Musik Rosh
Ljus Jesper Larsson

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lancelot Sakile Ncube, Lola Zackov och Rosh  Foto: Therese Öhrvall
Lancelot Sakile Ncube, Lola Zackov och Rosh Foto: Therese Öhrvall
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum