Läkemedelsverket

Omfattande beslag av olagliga läkemedel

Dela

Läkemedelsverket, Tullverket och Polisen har genomfört en gemensam operation mot olagliga läkemedel som skickas till Sverige. Operationen samordnades globalt av Interpol, tillsammans med 90 länder runt om i världen.

Pangea
Pangea

Interpols preliminära sammanställning av den globala insatsen visar att den globala handeln omfattade mer läkemedel och produkter mot covid-19. Bland annat hittade man 34 000 förfalskade eller undermåliga andningsmasker.

I Sverige beslagtogs ca 17 000 tabletter, främst narkotikaklassade läkemedel, potenshöjande läkemedel, dopningsmedel och antibiotika.

– Att handla receptbelagda läkemedel utan att träffa en läkare innebär risk för att du får fel medicin, fel dos eller att effekten blir fel eller uteblir. För att handla säkra och effektiva läkemedel på nätet är det viktigt att vända sig till godkända apotek. De känns igen genom den nationella apotekssymbolen, säger Eva-Lena Bergens, utredare, Läkemedelsverket.

Antalet försändelser till Sverige var betydligt färre än tidigare år, vilket sannolikt beror på situationen med covid-19 i Kina där många delar av samhället inte fungerat som vanligt. Några enstaka beslagtagna läkemedel kan också misstänkas vara beställda just på grund av utbrottet av coronaviruset, men de utgjorde inte några större mängder.

– Vi är mycket nöjda med resultatet av kontrolloperationen. Tullverket gjorde över 180 beslag där majoriteten av dessa beslag innehöll mindre mängder narkotikaklassade tabletter samt dopnings- och potensmedel, säger Rune Eriksson, operationsansvarig för Pangea på Tullverket.

Myndigheterna kommer att genomföra fortsatta utredningar av beslagen i form av laboratorieanalyser och där det bedöms vara befogat även överlämna ärenden till rättsväsendet.

Polismyndigheten har även informerat internetleverantörer, webbhotell och domänägare om kunder som ägnar sig åt försäljning av illegala läkemedel.

Om Pangea

Pangea genomförs för att gemensamt motverka illegal onlineförsäljning av olagliga läkemedel. Det primära syftet med operation Pangea är att skydda folkhälsan och öka allmänhetens medvetenhet om riskerna med att köpa läkemedel från webbplatser som inte har tillstånd att sälja läkemedel.

År 2008 vad det första året som Pangea genomfördes. I år deltog 190 myndigheter från sammanlagt 90 länder i den årligen återkommande internationella kontrolloperationen.

Olagliga läkemedel

Olagliga och förfalskade läkemedel är ett allvarligt och ökande globalt problem som rör alla länder i världen. Alla typer av läkemedel kan förfalskas. Svenska konsumenter kommer i kontakt med produkterna främst via köp från osäkra källor på internet.

Olagliga läkemedel kan vara produkter som innehåller läkemedelssubstanser, eller som säljs med påståenden om att lindra eller bota sjukdomar, och som inte är godkända för försäljning där de säljs. Det kan till exempel vara produkter som säljs som kosttillskott, kosmetika eller injektionspreparat med deklarerade eller odeklarerade läkemedelsubstanser. Ibland beskrivs detta som "spetsade" produkter.

Förfalskade läkemedel är läkemedel som utger sig för att vara godkända läkemedel. 

Olagliga läkemedel kan leda till stora skador på grund av misslyckade behandlingsresultat, toxicitet, biverkningar eller genom att livshotande tillstånd förblir obehandlade.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter

Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.

Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.

Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.

Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Läkemedelsverket förbjuder självtest för HIV1.6.2020 11:55:00 CESTPressmeddelande

Läkemedelsverket har beslutat om marknadsförbud för försäljningen av ett självtest för HIV. Testet marknadsförs till svenska konsumenter på webbplatserna medtest.shop och dinatester.se. Testet bedöms inte uppfylla tillämpliga regler och krav i det medicintekniska regelverket för att användas som ett självtest. Marknadsförbudet är kopplat till ett vite om inte försäljningen upphör omedelbart.

Läkemedelsverket förbjuder ytterligare självtest för covid-191.5.2020 10:30:55 CESTPressmeddelande

Läkemedelsverket har beslutat om marknadsförbud för försäljningen av ytterligare tre produkter som självtest för covid-19. Testerna marknadsförs till svenska konsumenter på webbplatserna coronahemtest.se iswag.se och healthcontrol24.com. Testerna bedöms inte uppfylla tillämpliga regler och krav i det medicintekniska regelverket. Marknadsförbudet är kopplat till ett vite om inte försäljningen upphör snarast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum