Läkemedelsverket

Omfattande beslag av potenshöjande läkemedel

Dela

Vid den globala operationen Pangea som genomfördes i maj beslagtogs en rad olika typer av läkemedel. Ett av beslagen omfattade fem kilo pulver. Laboratorieanalyser har nu bekräftat att det rör sig om det potenshöjande läkemedlet tadalafil.

Det beslag av tadalafil som gjordes av Tullverket är ett av de större beslaget under operationen. Mängden läkemedelssubstans indikerar att leveransen varit avsett för att producera tabletter illegalt, för vidare försäljning.

- Vi bedömer att man har avsett att producera uppåt en halv miljon tabletter av det här pulvret, och vi uppskattar marknadsvärdet till flera miljoner kronor, säger Eva-Lena Bergens, utredare vid Läkemedelsverket.

Tadalafil är ett receptbelagt läkemedel för behandling av erektil dysfunktion (potensproblem) hos män. Riskerna med läkemedlet för fullt friska personer är begränsade, men för personer med hjärt- och kärlsjukdomar finns flera viktiga säkerhetsaspekter som läkare ska ta hänsyn till innan de förskriver läkemedlet.

- Det finns många risker med att köpa den här typen av läkemedel hos olagliga aktörer, bland annat kan kvaliteten på produkterna vara dålig, vilket gör att du kan få i dig både föroreningar och läkemedelssubstanser i okända doser, säger Eva-Lena Bergens.

Godkända läkemedel är noga utvärderade i kliniska studier och tillverkas i kontrollerade anläggningar som lyder under ett omfattande regelverk. Olagliga läkemedel kan bland annat innehålla föroreningar eller alltför höga doser av det aktiva ämnet, vilket medför stora risker.

Eftersom det är en olaglig verksamhet är du som konsument dessutom helt utlämnad till kriminella som varken tar hänsyn till dina pengar eller din hälsa.

Handel med läkemedel och hälsoprodukter har växt stadigt under många år, och under coronapandemin har e-handeln ökat kraftigt. 

Om operation Pangea

Pangea är en global insats för att gemensamt motverka illegal försäljning av olagliga läkemedel på nätet. Det primära syftet är att skydda folkhälsan och öka allmänhetens medvetenhet om riskerna med att köpa läkemedel från webbplatser som inte har tillstånd att sälja läkemedel. År 2008 genomfördes Pangea första gången. I år deltog 190 myndigheter från sammanlagt 90 länder i den årligen återkommande internationella kontrolloperationen.

Olagliga läkemedel

Olagliga och förfalskade läkemedel är ett allvarligt och ökande globalt problem som rör alla länder i världen. Alla typer av läkemedel kan förfalskas. Svenska konsumenter kommer i kontakt med produkterna främst via köp från osäkra källor på internet.

Olagliga läkemedel kan vara produkter som innehåller läkemedelssubstanser, eller som säljs med påståenden om att lindra eller bota sjukdomar, och som inte är godkända för försäljning där de säljs. Det kan till exempel vara produkter som säljs som kosttillskott, kosmetika eller injektionspreparat med deklarerade eller odeklarerade läkemedelsubstanser. Ibland beskrivs detta som "spetsade" produkter.

Förfalskade läkemedel är läkemedel som utger sig för att vara godkända läkemedel.

Olagliga läkemedel kan leda till stora skador på grund av misslyckade behandlingsresultat, toxicitet, biverkningar eller genom att livshotande tillstånd förblir obehandlade.

Relaterad information

Köpa medicin på nätet

Om att köpa potensmedel

E-handelsbarometern 2021

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Ny modell föreslås för att fortsatt driva Läkemedelsboken15.9.2021 07:50:42 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterar Läkemedelsverket en utredning om hur en fortsatt förvaltning av Läkemedelsboken skulle kunna ske i Läkemedelsverkets regi. Läkemedelsboken riktar sig till vårdpersonal, apotekspersonal och studenter. Den är, och ska fortsätta vara, en producentobunden kunskapskälla med aktuell information om de vanligaste sjukdomarna, läkemedelsbehandling och relevanta föreskrifter i en svensk klinisk kontext.

Ny kunskap med fler behandlingsalternativ - uppdaterad behandlingsrekommendation för inflammatorisk tarmsjukdom14.9.2021 09:11:52 CEST | Pressmeddelande

Läkemedelsverkets uppdaterade behandlingsrekommendation för inflammatorisk tarmsjukdom omfattar tydligare stöd för optimering av läkemedelsbehandling, nya behandlingsprinciper och belyser mer utförligt säkerhetsaspekter. Exempelvis uppmuntras en helhetssyn i behandlingen där kontinuerligt utvärderade mål utformas tillsammans med patienten.

Välkomnar förslagen till stärkt försörjningsberedskap6.9.2021 12:59:00 CEST | Pressmeddelande

Läkemedelsverket ser positivt på de presenterade förslagen till en stärkt försörjningsberedskap för hälso- och sjukvården men menar samtidigt att förslagen behöver finansieras och att man genomför de i rätt takt och ordning. Myndigheten föreslås bland annat få möjlighet att ta ut en sanktionsavgift av företag som inte rapporterar in restnoteringar i tid, och att Läkemedelsverket ska upprätta och förvalta en samlad nationell lägesbild över tillgång, lokalisering och förbrukning av läkemedel och medicintekniska produkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum