Röda korset

Omfattande granskning av olagliga barnadoptioner vinner Röda Korsets Journalistpris 2022

Dela

Josefine Sköld, Patrik Lundberg och Alexander Mahmoud på Dagens Nyheter vinner Röda Korsets Journalistpris 2022 för reportageserien Barn till varje pris. Genom att fördjupa enskilda människoöden visar journalisterna på de globala skillnaderna i barns rättigheter och vår förmåga att blunda för denna ojämlikhet. Skildringen synliggör även hur lokal utsatthet lätt kan leda till utnyttjande och ytterligare humanitärt lidande.

Ordförande Anna Hägg-Sjöquist delade ut Röda Korsets journalistpris till reportrarna Patrik Lundberg, Josefin Sköld och Alexander Mahmoud på Dagens Nyheter.
Ordförande Anna Hägg-Sjöquist delade ut Röda Korsets journalistpris till reportrarna Patrik Lundberg, Josefin Sköld och Alexander Mahmoud på Dagens Nyheter.

Motivering för vinnarpriset 
Med närvaro, respekt och omfattande research skildras hur längtan efter barn har skapat en omänsklig och profithungrig människohandel. Det välkoordinerade samspelet mellan text och bild ger berättelserna djup och bredd och avslöjar med knivskarpt hjärtskärande precision spelet bakom exploaterandet av fattiga mödrar och fäder – med livslånga trauman som följd.  

Trots att många adoptivföräldrar handlat i god tro och inte medvetet deltagit i dessa adoptioner, väcker artikelserien både ilska och sorg och lämnar läsaren med viktiga frågor; hur kunde detta tillåtas att pågå och hur kan adoptioner i framtiden genomföras på ett så bra sätt som möjligt? 

Länk till reportageserien: dn.se/barn-till-varje-pris-har-ar-hela-granskningen

Juryns arbete 
− Vi har haft en oerhörd bredd bland årets nominerade bidrag och det har varit väldigt givande att ta del av alla relevanta berättelser. I slutändan var juryn helt överens om vinnarbidraget, en hjärtskärande och viktig granskning som vi kommer bära med oss under lång tid framöver, säger Anna Hägg-Sjöquist, ordförande i Svenska Röda Korset. 

Jury utser en pristagare 
Svenska Röda Korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist leder arbetet i juryn som utser det vinnande bidraget. Övriga jurymedlemmar är: Arash Mokhtari, reporter på Vision Fackförbund, Clara Henry, medieprofil, Gunnar Bolin, radiojournalist, Maja Aase, kommunikationschef på Union to Union och frilansjournalist, Micael Lindholm, tidigare opinionsstrateg Svenska Röda Korset och Paul Hansen, fotograf DN. 

Kriterium för priset 
Röda Korsets journalistpris belönar en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor. 

Läs mer här:https://www.rodakorset.se/journalistpriset  

Tidigare pristagare 

Randi Mossige-Norheim, Thomas Kanger och Magnus Arvidson 2021 

Anna Roxvall och Johan Persson 2020 

Katja Magnusson, Håkan Engström och Daisy Mohr 2019 

Katia Wagner och Anders Hansson 2018 

Erik Wiman och Magnus Wennman 2017 

Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2016 

Daniel Velasco, Niklas Orrenius och Anders Hansson 2015 

Randi Mossige-Norheim 2014 

Markus Alfredsson och Linnea Hambe 2013 

Sofia Eriksson och Mikaela Matar 2012 

Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2011 

Katarina Gunnarsson 2010 

Randi Mossige-Norheim 2009 

Lasse Granestrand och Sven Irving 2008 

Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong 2007 

Hanna Sofia Öberg 2006 

 

Kontakter

Bilder

Ordförande Anna Hägg-Sjöquist delade ut Röda Korsets journalistpris till reportrarna Patrik Lundberg, Josefin Sköld och Alexander Mahmoud på Dagens Nyheter.
Ordförande Anna Hägg-Sjöquist delade ut Röda Korsets journalistpris till reportrarna Patrik Lundberg, Josefin Sköld och Alexander Mahmoud på Dagens Nyheter.
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset larmar: Stora brister i vården för tortyröverlevare visar ny kartläggning23.6.2022 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

Tortyr är ett brott mot mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt som regleras i flera internationella konventioner. Studier visar att många av de som flytt till Sverige bär på trauma kopplat till tortyr. Samtidigt varierar möjligheten för tortyröverlevare att få rätt typ av vård beroende av vilken region de bor i. Detta visar en ny kartläggning gjord av Svenska Röda Korset.

Röda Korset och WWF: Skydda naturen så kan vi rädda liv och klara klimatkrisen2.6.2022 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Över 3,3 miljarder människor bor på platser som är mycket utsatta för klimatförändringar. En ny rapport från Röda Korset och WWF visar att naturbaserade lösningar kan minska intensiteten av klimat- och väderrelaterade faror med upp till 26 procent. Naturens kraft att skydda människor får inte förbises. I samband med Stockholm+50 lanseras ett nytt samarbete mellan Röda Korset och WWF.

Nomineringarna till Röda Korsets journalistpris 2022 är klara20.4.2022 07:55:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har tio bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum