Örnsköldsviks Kommun

Omfattande utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp

Dela

Kommunen har beslutat om en långsiktig plan med prioriteringar för utbyggnad av kommunens vatten- och avloppsnät. Det innebär bland annat att enskilda avlopp i åtta geografiska områden ska ersättas av en mer hållbar lösning.

Miva åtgärdar va-ledningsnät. Foto: Miva
Miva åtgärdar va-ledningsnät. Foto: Miva

Nyänget/Paddal, Fjärdänget/Idbyn och Gullvik. I den ordningen kommer kommunalt vatten och avlopp byggas ut under den kommande tioårsperioden. Det har kommunfullmäktige fattat beslut om den 30 november. Det här är den största satsningen på utbyggnad av vatten- och avloppsnätet i kommunen sedan 1970-talet. 

När fler bosätter sig permanent i tidigare fritidshusområden ställs ökade krav på va-försörjningen. De enskilda avloppslösningarna räcker inte alltid till för att ta hand om den mängd avloppsvatten som permanentboende innebär och flera områden har behov av en hållbar lösning för framtiden.

– Utbyggnaden av det kommunala vatten- och avloppsnätet är en del av kommunens vision för att utveckla bra boenden och bostadsområden i attraktiva lägen. Att ersätta enskilda avlopp med kommunalt bidrar till att värna människors hälsa och miljön, samtidigt som den enskilde får en säker och hållbar avloppshantering. Dessutom får fastighetsägare en säkrare tillgång till dricksvatten, säger Mattias Morin, samhällsplanerare vid Örnsköldsviks kommun. 

Kommunen har en skyldighet enligt vattentjänstlagen att bygga ut allmänt vatten och avlopp där det av hälso- eller miljöskäl finns behov av en lösning i ett större sammanhang. 

Nyänget/Paddal först ut  
När Örnsköldsviks kommun tog fram en långsiktig plan för va-försörjningen 2017 identifierades åtta områden som var i behov av kommunalt vatten och avlopp: Backsjöänget, Fjärdänget/Idbyn, Gullvik, Hornön, Högbyn, Måle, Nyänget/Paddal och Nötbolandet.

Under 2018 genomförde kommunen och det kommunala bolaget Miva tillsammans kompletterande undersökningar för att avgöra i vilka områden behovet är störst och där va-nätet bör byggas ut först. Bland annat inventerade kommunen enskilda avlopp och Miva undersökte möjligheterna att bygga ut en allmän va-lösning. Nu är det klart att Nyänget/Paddal är det område som kommer att byggas ut först.  

– Som kommunens va-huvudman kommer vi att få uppdraget att förbereda för och bygga ut vatten och avlopp i de prioriterade områdena. Det här blir den största utbyggnaden av vatten- och avloppsledningsnätet sedan 70-talet. Vi kommer att ta kontakt med fastighetsägare i Nyänget och Paddal redan nästa år för att påbörja projekteringen, säger Gerth Mattebo, vd Miva. 

Tidplan för utbyggnad 
Planen är att utbyggnaden påbörjas i Nyänget/Paddal preliminärt 2022, därefter i Fjärdänget/Idbyn 2025 och i Gullvik 2028. Utbyggnaden av alla åtta områden som finns i va-planen beräknas ta 25–30 år.  

Berörda fastighetsägare kommer att få information om vad det innebär att ansluta till kommunalt vatten och avlopp. 

Nyckelord

Kontakter

Mattias Morin
samhällsplanerare, Örnsköldsviks kommun 
Telefon: 0660-88954

Gerth Mattebo
vd Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva)
Telefon: 0660-330 325 

Bilder

Miva åtgärdar va-ledningsnät. Foto: Miva
Miva åtgärdar va-ledningsnät. Foto: Miva
Ladda ned bild

Länkar

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum