Linköpings kommun

Omsorgsnämnden: Arbete för minskad kriminalitet bland tjejer får förlängt

Dela

Förening får fördubblat stöd, LSS-dagen blir permanent och Linköpings kommuns brottförebyggande arbete förlängs. Det är några av de ärenden som omsorgsnämnden kommer att ta beslut om under torsdagens sammanträde.

Ärende 8: Kommunen vill ge utökat stöd till förening

1,9 miljoner kronor från omsorgsnämndens budget 2018 ska fördelas mellan olika ideella föreningar i Linköping. En av föreningarna är Novahuset, som får dubbelt så stort stöd jämfört med förra året.

Föreningsbidraget, som beslutas av omsorgsnämnden, fördelas årligen till föreningar inom individ- och familjeomsorg samt handikappföreningar. Syftet är bland annat att stödja frivilligt socialt arbete och att ge förutsättningar för en social gemenskap.

Den förening som 2018 får mest utökat stöd är Novahuset, en idell förening som arbetar med människor som utsatts för sexuellt utnyttjande. Stödet utökas från 50 000 till 100 000 kronor.

– Novahuset gör ett otroligt viktigt arbete för de som utsatts för övergrepp. De jobbar tätt med skolor och fritidsverksamheter och är en viktig samarbetspartner för kommunen, säger omsorgsnämndens ordförande Daniel Andersson (L).

Även föreningen Bris öst får ett utökat bidrag, från 65 000 kronor till 80 000 kronor.

Ärende 12: LSS-dagen införs permanent i Linköping

I oktober förra året hölls LSS-dagen för första gången i Linköping. Nu vill omsorgsnämnden göra arrangemanget till en återkommande aktivitet.

LSS-dagen, som ägde rum den 5 oktober förra året, blev ett uppskattat evenemang bland brukare, personal och anhöriga. Omkring 300 personer besökte mässan, som både innehöll föreläsningar, utställningar och musik.

Tack vare den goda respons som mässan fått från besökarna, föreslås nu att LSS-dagen blir ett återkommande arrangemang vartannat år i Linköpings kommun. Vartannat år arrangeras en mässa för daglig verksamhet. Därmed får Linköpings kommun en årlig stor aktivitet med LSS-tema.

– Vi är glada över det positiva gensvaret, och det känns jätteroligt att göra detta till en återkommande aktivitet, säger Daniel Andersson (L), omsorgsnämndens ordförande.

LSS-dagen kostade 100 000 kronor att genomföra, och planerades av representanter från Omsorgskontoret, Socialkontoret, Leanlink råd och stöd, Leanlink LSS funktionsstöd samt Attendo.

Ärende 16: Kommunen vill minska kriminalitet bland unga

Linköpings kommun arbetar för att minska kriminaliteten bland unga. Omsorgsnämnden vill därför förlänga avtalen kring det brottsförebyggande arbetet och göra alla brobyggare permanenta.

Idag arbetar tre personer på Linköpings kommun som så kallade brobyggare för att minska kriminaliteten, eller risken till kriminalitet, bland ungdomar. Ett av uppdragen är särskilt riktat mot flickor som har stor risk att dras in i en kriminell miljö. Uppdraget har funnits på försök sedan februari 2017. Den rollen blir nu permanent.

– Flickorna missas ofta när man pratar om kriminella miljöer, men under det här året har det blivit tydligt att det dels finns unga tjejer som lever kriminellt och som behöver byta bana, men också många unga tjejer som far oerhört illa i de kriminella miljöerna, säger Daniel Andersson (L), omsorgsnämndens ordförande.

Flickor som vistas i samma ungänge som de mest kriminella ungdomarna har ofta på olika sätt blivit utnyttjade och utpressade. Flera av dem mår psykiskt dåligt och har en självskadeproblematik. Men det finns också flickor som lever kriminellt och som därför behöver fångas upp. En del av flickorna i de utsatta miljöerna kommer från familjer som har rötter i hederskulturen vilket gör dem extra utsatta. Här kan en kvinnlig brobyggare nå fram på ett annat sätt och få dessa flickor att våga öppna sig och berätta vad de varit med om.

Omsorgsnämndens brottförebyggande arbete omfattar idag brottsförebyggade brobyggare, ungdomstjänst, stöd till unga brottsutsatta, medling och så kallade ASLAN-samtal med tidiga utredande samtal med polis, socialförvaltning, målsmän och den brottsmisstänkte.

Beslutet innebär att den brottsförebyggande brobyggaren med inriktning mot flickor blir permanent och att avtalet för den brobyggande verksamheten förlängs till 31 december 2020. Omsorgsnämndens brottsförebyggande verksamhet kostar 5,3 miljoner kronor om året.

Kontakter

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 157 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum