Linköpings kommun

Omsorgsnämnden: Mer stöd till daglig verksamhet

Dela

Stödet till daglig verksamhet för personer med utvecklingsstörning utökas med fem miljoner kronor under 2018. Omsorgsnämnden avsätter även mer pengar till bland annat personlig assistans, hemtjänst och fler boendeplatser.

I omsorgsnämndens budget för 2018 tillförs medel på fem miljoner kronor till daglig verksamhet för personer med utvecklingsstörning. Resurserna går framför allt till att täcka upp ökade kostnader på grund av att deltagandet i verksamheten har ökat och nya målgrupper nås.

– Det här är en kostnadsökning som vi gärna tar eftersom den betyder så mycket för välmåendet. En meningsfull sysselsättning lyfter livskvaliteten och kan vara ett steg mot en plats på arbetsmarknaden och en större självständighet, säger Daniel Andersson (L), omsorgsnämndens ordförande.

Sedan Försäkringskassan ändrat tillämpningen kring personlig assistans för personer med funktionsnedsättning har fler vänt sig till landets kommuner för stöd. För att kunna möta det växande behovet utökas stödet för personlig assistans med 1,5 miljoner kronor. Omsorgsnämnden räknar också med ökade kostnader för särskilt boende.

– Jag är väldigt bekymrad och illa berörd över de fall där familjer och andra personer förlorar rätten till personlig assistans från Försäkringskassan. Vi kommer att följa utvecklingen noga då det här både handlar om att de drabbade har rätt till ett anständigt livsvillkor, men även att staten skickar vidare en stor faktura som riskerar tränga undan andra insatser som Linköpingsbor behöver, säger Daniel Andersson.

Omsorgsnämnden tillför även extra medel på nio miljoner kronor till hemtjänsten, vars omfattning de senaste åren har förstärkts, samt fyra miljoner kronor till öppenvårdsinsatser för familjer, barn och unga.

Kontakter

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 157 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum