Umeå kommun

Omstart för del av tidigare upphävd detaljplan vid Engelska skolan

Dela

En detaljplan vid Engelska skolan blev i höstas upphävd av Mark- och miljödomstolen. Kommunen går nu vidare med en del av området i en ny detaljplan. Det gäller ett område väster om skolan där det planeras för flerbostadshus samt en förskola.

Planområdet markerat med röd streckad linje.
Planområdet markerat med röd streckad linje.

– Vi delar upp planen i två delar så vi kommer vidare. Den del som vi nu går vidare med hade inget att göra med skälen till att tidigare plan blev upphävd. Behovet av både förskolor och bostäder är stort och här har vi möjlighet till bägge i ett väldigt bra läge, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Den nya detaljplanen ska skapa förutsättningar för flerbostadshus i tre till sex våningar samt en förskola i två våningar, innehållande sex avdelningar. Våningsantalet varieras genom trappning av bebyggelsen för att uppnå variation och minska påverkan på befintlig bebyggelse.

Det underlag som tagits fram inom ramen för tidigare planprocess, i form av utredningar och liknande, kan fortsatt användas som underlag.

Anledningen till att tidigare detaljplan blev upphävd var att friytan för eleverna vid skolan var för liten.

Upprättandet av detaljplanen beräknas påbörjas tredje kvartalet år 2021 och planen beräknas antas andra kvartalet år 2023.

Mer information:

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se

Mattias Sehlstedt (V)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-627 53 15
mattias.sehlstedt@umea.se

Kontakter

Bilder

Planområdet markerat med röd streckad linje.
Planområdet markerat med röd streckad linje.
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Rese- och kulturstipendium till Yuliya Antonova, Nathalie Lidqvist, Emelie Boman och Anna Brodin22.4.2021 09:05:08 CEST | Pressmeddelande

Varje år delar kulturnämnden ut rese- och kulturstipendier inom bildkonst, teater, dans, film, foto, musik och litteratur. Vanligtvis delas två stipendier ut, men för 2021 beslutade kulturnämnden att utöka till fyra stipendiater. Enskilda kulturarbetare och utövare har drabbats särskilt hårt av pandemin, då möjligheterna att verka inom deras respektive fält har begränsats och försvårats. Därför omfördelas 30 000 kronor ur budgeten för utvecklingsstöd för kulturverksamhet till ytterligare två rese- och kulturstipendier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum