Civil Rights Defenders

Omstritt val i Venezuela på söndag

Dela

Den 6 december genomför Venezuela val till nationalförsamlingen. Men det finns inga förutsättningar för att det ska bli fritt, rättvist eller demokratiskt. De partier som vann en jordskredsseger i valet 2015 har alla förbjudits delta. Och valkommissionen som ska genomföra valet styrs direkt av landets auktoritära ledare Nicolás Maduro.

– Valet är inget val. Det är fortsättningen på den statskupp i slow motion som Nicolás Maduro och hans företrädare Hugo Chavez genomfört sedan minst femton år, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders.

Efter valet till nationalförsamlingen 2015 förklarade Högsta domstolen att församlingen inte hade rätt att stifta lagar och tog över lagstiftningsmakten. Nationalförsamlingen har dock fortsatt arbeta, men har inte haft någon makt över institutionerna i landet.

År 2018 genomfördes det senaste presidentvalet. Inga av de framstående oppositionspolitikerna fick dock delta, och valet har inte accepterats som demokratiskt av i princip några demokratier i regionen.

När Högsta domstolen, i strid mot konstitutionen, i januari 2019 ändå svor in Nicolás Maduro som president för en andra mandatperiod, förklarade nationalförsamlingen att det inte längre fanns en demokratiskt legitim president i landet och utsåg Juan Guaidó, dåvarande talman i nationalförsamlingen, till interimspresident. Sedan dess har Juan Guaidó och nationalförsamlingen accepterats som landets enda legitima representanter av mer än 50 länder.

– Valet till nationalförsamlingen på söndag är Nicolás Maduros försök att avskaffa den sista nationella institutionen med demokratisk legitimitet. Det bör EU och Sverige inte acceptera, utan fortsätta se nationalförsamlingen som valdes 2015 som landets representant, säger Erik Jennische.

Kontakta oss för en kommentar:

Civil Rights Defenders följer valet nära och har löpande kontakt med människorättsförsvarare på plats. Vi kan kommentera frågor rörande valet samt situationen för mänskliga rättigheter generellt.

Kontakta oss på: Press@crd.org eller 076 576 27 62 för att boka en intervju med Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen.

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

076 576 27 62https://crd.org/sv/sverige/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Stockholms tingsrätt: Fel med riktlinjer som gör det möjligt att välja röstmottagare baserat på hudfärg och etnicitet17.2.2021 14:05:26 CET | Pressmeddelande

Idag kom domen från Stockholms tingsrätt i ett uppmärksammat fall om rasism i vallokaler: En väljare kan inte bestämma vem som ska ta emot dess röst, det skulle kunna vara diskriminerande, slår domstolen fast. Tingsrätten menar även att Stockholms stads valnämnd inte hade skäl att säga upp röstmottagaren Harry Peronius efter att han slagit larm till media om diskriminerande riktlinjer.

Burmesisk demokratiaktivist utsedd till årets människorättsförsvarare10.12.2020 07:31:00 CET | Pressmeddelande

Civil Rights Defenders har utsett aktivisten och demokratikämpen Naw Ohn Hla till årets människorättsförsvarare. Naw Ohn Hla är en av få som vågar kritisera makten i Burma – ett land där oliktänkande förföljs, fängslas och tystas. I över 30 har hon kämpat för mänskliga rättigheter, vilket gjort henne till en måltavla för trakasserier, hot och långa fängelsestraff. Naw Ohn Hla får priset bland annat för sitt arbete för etniska minoriteter och kvinnors rättigheter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum