Strängnäs domkyrkoförsamling med AspöSträngnäs domkyrkoförsamling med Aspö

Onsdag 3 juni kommer vinnaren i Domkyrkobergets arkitekttävling att offentliggöras.

Dela

Den internationella arkitekttävlingen på Domkyrkoberget i Strängnäs, är avslutad och juryn har valt ut en vinnare som bäst uppfyller tävlingsprogrammets kriterier.

Fotograf: Mattias Pettersson
Fotograf: Mattias Pettersson

Offentliggörandet kommer att ske onsdag 3 juni kl 9.00-10.00 digitalt via Zoom. Pressen är välkommen att närvara. För att delta behöver du anmäla dig senast tisdag kl. 13 till projektledare Marie Rydén Davoust, marie.ryden.davoust@svenskakyrkan.se. En länk till mötet skickas senast onsdag kl. 8.

Kl. 15.30 samma dag kommer domprost Christofer Lundgren tillsammans med vinnaren vara tillgänglig för att svara på frågor och kommentera tävlingen på Domkyrkoplan utanför domkyrkan.

Domkyrkoberget i Strängnäs har i mer än 1000 år varit en central knutpunkt för kyrka, utbildning och kultur. En plats som över århundradena fortlöpande har förändrats för att möta samtidens behov. Med projekt Domkyrkoberget fortsätter Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, tillsammans med övriga huvudmän, att skapa årsringar i den historiska väven. Med fördjupade samtal om samverkan och en internationell arkitekttävling, ges förutsättningar för att platsens olika aktörer ska kunna fortsätta utvecklas och bedriva meningsfull verksamhet i en ny fysisk gestaltning.

Första steget i tävlingen avslutades våren 2018 och var öppet i sina direktiv, vilket gav förslag med en stor bredd. I steg två var direktiven tydligare för de fem arkitektfirmor som bjöds in att gå vidare från det första steget. Det gäller exempelvis platsen, där två noder på området pekas ut som extra intressanta att beakta i relation till existerande byggnader och miljö.

Tävlingen arrangeras av Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, med stöd av Strängnäs stift och i samråd med övriga huvudmän: Strängnäs kommun, Europaskolan, Kungliga biblioteket och Statens fastighetsverk. Tävlingen följer Sveriges Arkitekters rekommendationer.

Ytterligare information: Marie Rydén Davoust, projektledare marie.ryden.davoust@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Mattias Pettersson
Fotograf: Mattias Pettersson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö
Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö
Biskopsgränd 2
64530 Strängnäs

+46(152)24500https://www.svenskakyrkan.se/strangnas

Strängnäs domkyrka tronar på domkyrkobergets höjd och utgör det karaktäristiska för stadens siluett. Den är församlingskyrka, stiftets katedral och en kyrka i staden. Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö bärs av en rik historia och har blicken riktad mot framtiden. Domkyrkan är en plats som rymmer hela livet. Hit kommer människor för att döpa sina barn, vigas och för att ta avsked vid begravningar, men domkyrkan är också en plats för andhämtning, reflektion och bön dit alla är välkomna. Här firas gudstjänst varje dag. Kanske vill du bara sitta en stund i stillhet, be en bön eller tända ett ljus.

Strängnäs domkyrka – hela stiftets katedral
Strängnäs stift bildades cirka 1100. Det grundades av Sankt Eskil, en missionär som gett sitt namn till Eskilstuna. Eskil mördades under sin verksamhet i Strängnäs, vilket gjorde att biskopssätet efter hans martyrdöd flyttades dit. Strängnäs blev därmed andlig stiftsstad med domkyrkan i sitt centrum. Strängnäs stift omfattar landskapen Närke och Södermanland, med undantag för de nordöstra delarna av Södermanland som tillhör Stockholms stift. Sedan 2015 är Johan Dalman stiftets biskop.

Följ Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum