Sveriges Fordonsverkstäders Förening

Öppet brev till Infrastrukturminister Tomas Eneroth

Dela

Låt kontrollbesiktning av bilar ske på bilverkstäder Låt bilverkstäder utföra en säkerhetskontroll motsvarande en kontrollbesiktningen i glesbygd så bilägare slipper åka långa sträckor för att få bilen besiktigad. Utöver att det är en klar miljöfördel säkras tillgången på arbete för verkstäder på orter där det kan var svårt att behålla personalen och få lönsamhet. Det enda som krävs är en föreskrifts förändring av Transportstyrelsen, sen kan verkstäder göra en säkerhetskontroll motsvarande en besiktning

- Årligen besiktas ungefär 5,4 miljoner bilar i Sverige av besiktningsföretag. Bilägare betalar ungefär 450-550 kr per besiktning. Hela Sverige ska leva och ”vi ska satsa på glesbygden” och nu kan en föreskriftsförändring förbättra för bilägare som oftast är konsumenter att bo kvar på landsbygden med utökad viktig samhällsservice.

Kan en bilverkstad kan utföra en säkerhetskontroll motsvarande en besiktning? Ja, det är inga problem, på en bilverkstad är alla utbildade till mekaniker och tekniker (minst tre års utbildning). Det kan jämföras med ett besiktningsföretag där endast en bråkdel av personalen utbildade mekaniker. Besiktningsteknikerna är som regel utbildade i det som besiktningsföretaget får och ska kontrollera. Därför är utbildningarnas längd till besiktningstekniker endast 3 till 15 veckor.

De positiva miljömässiga effekter som blir resultatet om bilägare slipper åka upp emot 36 mil för att besiktiga sin bil talar för en föreskriftsförändring. Om förslaget om en föreskriftsförändring antas kommer det stärka glesbygden eftersom vi då troligtvis skapar nya arbetstillfällen, samtidigt som det ökar förutsättningarna för verkstäder att överleva.

Vi rekommenderar samtidigt att det ställs krav enligt Branschstandarden Godkänd Bilverkstad (www.godkandbilverkstad.se) eller som i kommande krav i SERMI (https://www.vehiclesermi.eu/).

Om allt faller väl ut, bör antalet orter utökas snarast av miljöskäl och kostnadsskäl eftersom det enda som har hänt efter att monopolet upplöstes är färre besiktningsstationer utanför städer och högre kostnader för bilägare.  Norska, finska, holländska och brittiska verkstäder får besiktiga fordon och skälet är enkelt, det är positivt av miljö- och kostnadsskäl för fordonsägare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Alströmergatan 18
112 47 Stockholm

08-519 475 10https://www.sfvf.eu

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) – en branschförening där verkstädernas frågor står i centrum – och inget annat!

SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, är Nordens största verkstadsförening inom fordonsbranschen och representerar över 2 200 seriösa medlemsföretag.
Våra medlemmar består av professionella service-, däck-, glas- och skadeverkstäder, bil-, husbil- och husvagnhandlare samt rekonditioneringsföretag för personbilar och lastbilar.

SFVF samverkar med myndigheter, departement och organisationer på den svenska fordonseftermarknaden.
Vi bevakar, informerar, är med och påverkar regler, lagar och övergripande beslut i branschen för att förbättra villkoren både för bilägare och våra medlemsföretag.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening är medlem i den europeiska samarbetsorganisationen för bilhandel och bilverkstäder, CECRA, och är medlem i det internationella skadenätverket AIRC,
samt driver genom samarbetet AFCAR kampanjen för bilägarnas och verkstädernas rättigheter, Rigth-to-Repair Campaign, förkortat R2RC.

Följ Sveriges Fordonsverkstäders Förening

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Fordonsverkstäders Förening

Sveriges Bildelsgrossister Förening och Sveriges Fordonsverkstäders Förening aviserar samgående – bildar helt ny branschorganisation för fordonseftermarknaden22.9.2022 09:06:47 CEST | Pressmeddelande

De båda motorbranschorganisationerna Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, och Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, har undertecknat en avsiktsförklaring om samgående. En helt ny branschorganisation för leverantörer av bildelar och tillbehör till fordonseftermarknaden och bilverkstäder kommer att se dagens ljus.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening utbildar konsumentvägledare!26.8.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

”Att hänga med i den tekniska utvecklingen är inte lätt för en konsumentvägledare”, säger Ulf Stefansson jurist på SFVF och f d konsumentvägledare. SFVF startade redan för några år sedan föreläsningar i Praktisk Bilverkstad och nu växlar vi upp våra utbildningar för konsumentvägledare. Behovet av utökad kompetens ökar i och med digitalisering, elektrifiering och förändrad lagstiftning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum