Umeå kommunUmeå kommunUmeå kommun

Öppna data ska göra nytta och skapa dialog

Dela
Söker du information om vilka detaljplaner som är på gång i kommunen? Vill du veta hur trädet du tänker plantera klarar sig i Umeå? Har du funderat på när det egentligen är varmast i vattnet på din favoritbadplats? Ja, då är Öppna data portalen för dig!

Tanken är att portalen ska vara användbar för utvecklare att hämta hem data från, men också för medborgare som är intresserade av stadens utveckling eller samhället i stort. I portalen går det att utforska och använda datamängderna med hjälp av kartor och diagram. Här finns också förklaringar, både som text och filmklipp, om hur du kan utforska all data.

- Min förhoppning är att opendata.umea.se blir en naturlig källa att hämta information ifrån. Är du till exempel nyfiken på om det finns en radonmätning, som kommunen känner till, gjord på ditt hus? In och kika, uppmanar Maria Söderlind, projektledare för Öppna data och verksamhetsutvecklare vid IT-funktionen i Umeå kommun.

I portalen kan du bland annat hitta information på en karta om vilka områden som har pågående detaljplaner tillsammans med en länk för mer information. Du kan se vilka träd Umeå kommun har planterat och var i staden de finns, så att du sedan kan gå och titta på träden. Det finns även data sedan kommunen mätte badvattentemperaturen under en period sommaren 2019. Data från dessa mätningar finns publicerade på plattformen och datamängden visar för några av badplatserna hur vattentemperaturen ändrades under dygnets timmar.

Men vilka badplatser finns det egentligen i Umeå? Och ligger någon av dem i närheten av en vandringsled? Ja, svaret på detta går att hitta på webbportalen opendata.umea.se

Och var stannar biblioteksbussen? Även det svaret hittar du i portalen.

På opendata.umea.se kan du även hitta energiförbrukning för olika områden i Umeå. Resultat från livsmedelskontroller i Umeå kommun är också på väg att publiceras.

- Vi kommer att lägga till fler och fler datamängder allt eftersom, men vi vill gärna att de som går in på webbportalen och tycker att det saknas data hör av sig, säger Maria Söderlind. På portalen finns det kontaktvägar, dels för varje publicerad datamängd, men också för generella frågor och önskemål.

Syftet är att medborgare, företag, forskare och offentlig verksamhet ska kunna använda datat i sitt arbete, som grund för beslut men också för att kunna delta i och bidra till stadens utveckling.

Målet är att stimulera till fler digitala klimatsmarta lösningar men också att underlätta planering och ge möjlighet att följa utvecklingen mot en hållbar stad.

Bakgrund

Ett av samarbetsprojekten i RUGGEDISED är Öppna data, en digital lösning för alla som bor och verkar i den ”smarta staden”. Data om Umeå visualiseras via en webbportal, där alla som är intresserade kan följa utvecklingen mot ett grönare Umeå.

RUGGEDISED är ett stort samarbetsprojekt, medfinansierat av EU:s Horizon 2020. I Umeå samarbetar EU-projektet med flera partners runt om i Europa, men särskilt med partnerstäderna Rotterdam och Glasgow, för att utveckla en ”Smart City”. Några kännetecken för en smart stad är att den är digital och energieffektiv. De olika tekniska systemen måste kopplas samman och interagera med varandra, men även stadens företag, organisationer och människor behöver interagera och samverka.

Umeå kommun, Akademiska Hus, Region Västerbotten, RISE, Umeå Energi, Umeå universitet, och Upab samarbetar för att utveckla Universitetsstaden till ett livskraftigt och hållbart stadsdelsområde - en smart stad. Lösningarna som utvecklats i RUGGEDISED, kan sedan spridas vidare till andra delar av Umeå.

Umeå växer och fortsätter att växa med ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Syftet med RUGGEDISED är att minska stadens CO₂-utsläpp genom lägre energianvändning och hållbara transporter. Genom att utveckla smarta affärsmodeller och arbetsmetoder kan Universitetsstaden och Umeå fortsätta vara innovativa när den hållbara staden utvecklas. Ambitionen är också att andra städer i Sverige och Europa ska lära av - och använda - det som görs i Umeå, så att fler städer blir hållbara ”Smart Cities”.






Nyckelord

Kontakter

Maria Söderlind
Verksamhetsutvecklare/Projektledare
IT-funktionen, Umeå kommun
+46 (0)90-163250, +46 (0)73-0340343
maria.soderlind@umea.se

Dokument

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye