Teknikföretagen

Opportunister vill förstatliga bolag i kölvattnet av krisen

Dela

Coronapandemin har en förödande effekt för det svenska näringslivet, varför regeringen presenterat flera omfattande reformer för att stödja annars välmående svenska bolag som i nuläget riskerar konkurs. I kölvattnet av detta har det blossat upp en debatt om statligt delägarskap för att rädda bolag från konkurs, förslag som Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall menar är opportunistiska och oklädsamma i detta akuta läge.

– Flera drar paralleller till 90-talskrisen, men det tyder snarast på en grund analys av läget. När staten på 90-talet räddade banker med ägarandel i utbyte var det för att dessa hade agerat oansvarigt. De hade sprängt banken på egen hand, så att säga, menar Mats Kinnwall.

Dagens situation är en helt annan. Det finns inget i nuvarande situation som är ett marknadsmisslyckande eller konsekvens av bolagens oaktsamhet. Detta handlar om en global pandemi – inte om det ekonomiska systemet.

– Nu gäller det att rädda lönsamma bolag för att undvika massarbetslöshet, djup lågkonjunktur och vanliga människors försörjning. Att i denna situation debattera eventuell framtida avkastning för staten med paralleller till en kris som uppstod på grund av finanssektorns misskötsel är smått provocerande, säger Mats Kinnwall.

Socialisering av näringslivet inte aktuellt

Att röster lyfts om socialisering av näringslivet förvånar inte Mats Kinnwall, om något kanske det snarare var väntat, menar han. Samtidigt är risken för det liten – särskilt som januaripartierna tillsammans navigerar genom krisen.

– Det kommer alltid finnas de som vill att staten successivt ska öka sitt ägande av privata företag, men att vi skulle få en politisk majoritet för detta har jag svårt att tro. Idéer om statligt ägande och socialisering av näringslivet är lika oansvariga nu som de var på löntagarfondernas tid, säger Mats Kinnwall.

Kontakter

Bilder

Mats Kinnwall, chefekonom Teknikföretagen.
Mats Kinnwall, chefekonom Teknikföretagen.
Ladda ned bild

Om

Teknikföretagen
Teknikföretagen
Storgatan 5
114 85 Stockholm

http://www.teknikforetagen.se

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

Anders Borg: ”stora ärr i ekonomin efter krisen”15.9.2020 15:43:52 CESTPressmeddelande

Coroapandemin har lett till en stor ekonomisk chock för världsekonomin. Den globala tillväxten går ner med tre till fyra procent i år. Eurozonen faller sex till sju procent och Norden tre till fyra procent. ”Produktion och handel har utvecklats sämre och osäkerheten gör att bolagen skär ner sina investeringsbudgetar”, sade tidigare finansminister Anders Borg på ett seminarium i Stockholm inför kommande avtalsrörelse.

Trendmässigt högre arbetskraftskostnadsökningar i Sverige än i viktiga konkurrentländer10.9.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

Den svenska ökningstakten för arbetskraftskostnaderna fortsätter trendmässigt att vara högre än i viktiga konkurrentländer. Den var mer än en procentenhet högre än i Västeuropa och euroområdet 2019. Tack vare den svaga svenska kronan är inte kostnadsläget i Sverige alarmerande högt – men en rejäl appreciering av växelkursen skulle snabbt förändra spelplanen. Det visar Teknikföretagens rapport om industrins arbetskraftskostnader internationellt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum