Region Örebro län

Örebro län ska stärkas ytterligare som gods- och logistiknav

Dela

Fortsatt utveckling av Örebro som nav för godstrafik, snabb tågtrafik mellan Oslo och Stockholm, dubbla tågspår mellan Örebro och Västerås samt en utbyggnad av Örebro C. Det är några av de prioriteringar som Region Örebro län önskar se att staten gör i sin framtida transportplanering.

Under år 2022 ska regeringen fatta beslut om en ny nationell transportplan. I arbetet med planen spelar landets regioner en viktig roll, och i dag fattade regionstyrelsen beslut om vilka åtgärder Region Örebro län anser att staten bör prioritera i framtiden.

- Örebro län är en mycket bra plats ur många olika aspekter, och när det gäller transport och logistik skulle jag säga att vi är i absolut toppklass. Det beror till viss del på vårt geografiska läge men också på att vi arbetat hårt för att kunna erbjuda bästa möjliga förutsättningar för de människor och företag som är verksamma inom sektorn, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

Snabbare tåg mellan Oslo och Stockholm

Det hårda arbete han nämner fortsätter nu med oförminskad styrka, och när staten efterlyser projekt att hugga tag i håller sig Region Örebro län framme.

- Även om det finns mycket som är bra så måste vi ta vara på varje möjlighet att marknadsföra oss som ett av Sveriges främsta gods- och logistiknav, vilket vi ju faktiskt är. Vi ser att det finns saker att förbättra, till exempel vill vi realisera tanken på en resa med tåg mellan Oslo och Stockholm på mindre än tre timmar, säger Andreas Svahn.

Andra viktiga utvecklingsområden som regionstyrelsen har identifierat är en dubbelspårsutbyggnad av Mälarbanan mellan Örebro och Västerås samt en utbyggnad av tågstationen Örebro C.

Förbättrade förutsättningar för kollektivtrafiken

- Sen vill vi också fokusera på att skapa förutsättningar för att öka resandet med kollektivtrafiken inom hela Mellansverige, säger Andreas Svahn.

Arbetet med den storregionala systemanalysen, som är det dokument där prioriteringarna lyfts fram, har skett inom ramen för En Bättre Sits. Det är ett samarbete mellan framförallt Region Örebro län, Region Stockholm, Region Uppsala län, Region Västmanland, Region Sörmland, Region Östergötland och Region Gotland.

Kontakt

Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande, telefon: 070-524 22 66

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Andreas Svahn
Andreas Svahn
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Alla särskilda boenden har vaccinerat klart i slutet av veckan13.1.2021 12:51:03 CETPressmeddelande

5 200 vaccindoser har fördelats ut för vaccination i Örebro län fram till och med denna vecka. Av dessa har 4 550 gått till kommunerna för att vaccinera de äldre i särskilt boende, hemsjukvård och hemtjänst. 650 doser ska användas för att vaccinera kommunal personal som arbetar nära personer på äldreboenden och inom hemsjukvård och hemtjänst. Den vaccineringen börjar i dag onsdag.

Ny nationell upphandlingstjänst för minskad klimatpåverkan ska testas i Örebro kommun29.12.2020 13:00:00 CETPressmeddelande

Kvarteret Klimatspararna är ett statligt finansierat utvecklingsprojekt har som mål att från och med 2022 erbjuda en landsomfattande tjänst för gemensamma upphandlingar av klimatsmarta åtgärder. Genom tjänsten ska bostadsrättsföreningar och privata fastighetsbolag få möjligheten att dra nytta av fördelarna med upphandlingar som genomförs för flera samtidigt, inom geografiskt avgränsade områden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum