Örebroforskare bidrar till minskning av sexuellt överförbara infektioner
127 miljoner människor får varje år klamydia och 87 miljoner får gonorré. Sexuellt överförbara infektioner är ett stort folkhälsoproblem världen över. ”Genom forskningen har vår kunskap ökat kring hur infektionsläget är i Sverige. Vi vet nu mer om vilka typer av bakterier som cirkulerar och det underlättar för vårdens arbete framåt”, säger Ronza Hadad, biomedicinsk analytiker på Universitetssjukhuset Örebro.

Vaccinutveckling är en viktig punkt för att kunna minska den globala spridningen av klamydia och gonorré. Forskaren Ronza Hadad har varit med och utvärderat en vaccinkandidat som är utvecklad i Örebro mot klamydiainfektion med fokus att förhindra smittspridning och komplikationer kopplat till infektionen.
– Mitt fokus har varit att hitta olika sätt vi kan förhindra smittspridning av sexuellt överförbara infektioner, framför allt klamydia och gonorré, säger Ronza Hadad, som arbetar inom verksamhetsområde laboratoriemedicin och var tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.
Tillsammans med sin forskningsgrupp har hon genomfört en metodutveckling för gonorré som innebär att man kan upptäcka både infektion och markörer för antibiotikaresistens i samma molekylära test.
– I närtid är metodutveckling av molekylära tester av största vikt. Vi behöver snabbt hitta infektionen och samtidigt identifiera antibiotikaresistens inför behandling för att förhindra efterföljande komplikationer men också för att minska smittspridningen i vårt samhälle.
I Sverige är vi duktiga på att fånga upp och hjälpa patienter som har klamydia och gonorré. Det är gratis att gå och testa sig, tester går att beställas via 1177. I dagsläget fungerar behandlingsalternativen på de flesta som blir smittade men det finns en ökad risk att fler bakterier blir resistenta i framtiden.
Gonorrébakterien är smart och föränderlig
Att motverka den fortsatta smittspridningen och utvecklingen av antibiotikaresistens hos sexuellt överförbara infektioner ingår i Ronza Hadads forskning. Det har visat sig vara extra svårt att hitta ett vaccin mot gonorré. Gonorrébakterien är mycket föränderlig och benägen att utveckla antibiotikaresistens.
– Gonorréns arvsmassa är otroligt anpassningsbar och har en förmåga att byta ut delar av sin arvsmassa vilket gör att den kan förändra sig hela tiden. Den kan också mutera sig. Gonorré är ett stort folkhälsoproblem världen över. Därför behövs kontinuerlig övervakning på både nationell och global nivå. Därför är forskning som undersöker bakterierna i detalj extra viktigt för att kunna fatta beslut kring rekommendationer och förebyggande åtgärder, förklarar hon.
Nyckelord
Kontakter
Ronza HadadBiomedicinsk analytikerVerksamhetsområde laboratoriemedicin, Universitetssjukhuset Örebro
Tel:019 - 602 19 36ronza.hadad@regionorebrolan.seElin AbelsonKommunikatör
Tel:072 - 146 49 95elin.abelson@regionorebrolan.seBilder


Länkar
Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
67 miljoner till bröstcancerforskning bland äldre kvinnor11.1.2023 13:15:13 CET | Pressmeddelande
En stor bröstcancerstudie har fått 67 miljoner kronor från EU:s ramprogram Horisont Europa. Elva europeiska länder ingår och forskaren Antonios Valachis på Universitetssjukhuset Örebro håller ihop hela studien. ”Det känns otroligt att vi har fått ta emot ett så stort anslag och extra roligt är det att forskningen riktar sig mot patientgruppen kvinnor över 70 år” berättar han.
Nya insatser för att eliminera hepatit C10.1.2023 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Kronisk hepatit C är en virussjukdom som vanligen inte ger några symptom. Runt en fjärdedel av de omkring 30 000 personer i Sverige som har sjukdomen vet inte om att de är smittade. ”Nyligen har en nationell elimineringsplan lanserats för hepatit C. Våra forskningsresultat har tagits med i planens utformande”, säger forskaren Charlotte Lybeck.
23 miljoner till forskning inom hälso- och sjukvården15.12.2022 15:50:00 CET | Pressmeddelande
Vetenskapsrådet har beviljat tre anslag till forskare i Region Örebro län. Det handlar om bidrag till kliniska studier inom behandlingsforskning och planering av sådana studier.
Ungdomar med autism vill vara fysiskt aktiva under rätt förutsättningar30.11.2022 13:20:00 CET | Pressmeddelande
Ungdomar med autism är generellt mindre fysiskt aktiva än ungdomar utan diagnos, det visar forskning som tidigare gjorts. Forskning från Region Örebro län visar att ungdomarna visst vill vara fysiskt aktiva om vissa villkor uppfylldes. ”Det var ofta omständigheterna runt omkring själva fysiska aktiviteten som gjorde att det blev svårt”, säger Susann Arnell, fysioterapeut inom barn- och ungdomshabiliteringen.
Forskare vill öka delaktigheten för rättspsykiatrins patienter25.11.2022 15:35:00 CET | Pressmeddelande
Patientens delaktighet i sin vård är ett viktigt inslag inom hälso- och sjukvården. ”Inom rättspsykiatrin är patientdelaktigheten mer komplex just för att vi både ska vara vårdgivare och samtidigt vara den som håller patienten inlåst. Genom att utveckla en enkät för att skatta patienters upplevda delaktighet i vården kan vi mer träffsäkert genomföra insatser för att öka delaktigheten”, säger forskaren Mikael Selvin inom Region Örebro län.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum