Håll Sverige Rent

Örebroklass tar hem vinsten i Batterijakten - 35 000 fjärdeklassare har samlat in 126 ton batterier

Dela

I dag avgjordes Batterijakten 2017 - Sveriges största tävling och informationskampanj om återvinning för fjärdeklassare. Årets upplaga har engagerat 1400 klasser över hela landet, hela 30 procent fler än förra året. Nu står det klart att klass 4 på Viktoriaskolan i Örebro tar hem segern.

Batterijakten, som består av tre deltävlingar; en utbildningsdel, en kreativitetsdel och en insamlingsdel, avgjordes i år i det kreativa momentet. En jury bestående av tidningen Kamratposten, Tekniska Museet, IJustWantToBeCool och representanter från Batterijaktens initiativtagare HSR, VARTA och Clas Ohlson, valde ut Örebroklassensinsats till bästa kreativa bidrag. Viktoriaskolan som även fått höga poäng i de andra två delmomentet, kunde i och med det utses till vinnare av Batterijakten 2017.

Klassens kreativa bidrag bestod av så kallade Flashmobs, blixtdemonstrationer, på flera ställen i centrala Örebro och delade ut egengjorda flygblad till förbipasserande som uppmuntrade till att återvinna batterier. Se deras bidrag här: http://bit.ly/2o3oKw6

Victor Beer, Emil Beer och Joel Adolphsson i Youtube-trion IJustWantToBeCool kommenterar:
– Det krävs mod att stå upp och ta plats i det offentliga rummet. Detta mod anser vi att alla i klass 4 på Viktoriaskolan i Örebro har. De gick mot alla normer precis som Gandhi när de stod upp för de som de anser är rätt. Utöver det så framförde de en koreografi så perfekt att till och med balettakademin hade blivit avundsjuka.

Under dagen kommer IJustWantToBeCool överraska klassen på Viktoriaskolan och det blir prisutdelning med efterföljande tårtkalas. Förutom en exklusiv träff med IJustWantToBeCool får vinnarna även 50 000 kr till klasskassan och ett besök av Tekniska Museets Maker Tour.

Catharina Larsson, Verksamhetschef för skola på Håll Sverige Rent, säger:
Under de fyra år som Batterijakten har anordnats har otroliga 900 ton batterier samlats in. Att vi i år också fått in hundratals kreativa förslag på hur vi kan bli bättre på att återvinna, bådar gott inför framtiden. Klass 4 på Viktoriaskolan utmärkte sig särskilt med sitt bidrag och står som värdiga vinnare av 2017 år Batterijakt.

Den 27 april går vi ut med samtliga länsvinnare i Batterijakten 2017.

                                                                 ###

För mer information, vänligen kontakta:
Sabina Schött, presskontakt Batterijakten
Tel: 0764–191239
E-post: sabina@batterijakten.se

Pressbilder finns för nedladdning via http://bit.ly/2kbtoTS

Om tävlingsupplägget
Batterijakten 2017 är uppdelad i tre deltävlingar; Utbildning, Kreativitet och Insamling. Tävlingen går ut på att samla så många poäng som möjligt i varje delmoment. Det finns också möjlighet till extrapoäng i olika mindre tävlingar under hela Batterijakten. Den som samlat flest poäng vinner.

Utbildningsdelen pågick mellan 1 februari till 5 april och bestod av sex olika lektionsuppdrag inom varierande ämnen, alla med batteri- och miljökoppling. Varje klass hade som uppgift att utföra tre av dessa lektionsuppdrag, valfritt vilka. Genomförande av dessa tre ger totalt 150 poäng + bonuspoäng på 30 poäng.

Kreativitetsdelen pågick mellan 22 februari till 5 april och gick i stor ut på att fundera kring hur man som deltagare i Batterijakten kan bidra till att göra sin skola mer miljövänlig eller sitt samhälle mer hållbart. Varje klass som skickade in ett bidrag erhöll 30 poäng. Det utsågs sedan tre finalister där tredjeplats ger 80 poäng, andraplats ger 110 poäng och förstaplats ger 150 poäng. Maxpoäng i detta fall är 150 poäng. Jury bestod av tidningen Kamratposten, Tekniska Museet, IJustWantToBeCool och representanter från Batterijaktens initiativtagare HSR, VARTA och Clas Ohlson.

Insamlingsdelen pågick mellan den 15 mars till den 5 april och gick ut på att samla in använda hushållsbatterier. I år var det ett tak på 15 kilo per elev i snitt. Skälet till det nya insamlingstaket är framför allt att vi vill begränsa den tidsåtgång som en del lärare, elever och föräldrar har lagt på att tejpa och transportera batterier. Varje kilo klassen når, i snitt, ger 10 poäng. Maximal poäng för insamling är 150 poäng per klass.
Läs mer om de olika delmomenten på www.batterijakten.se/om

Nyckelord

Länkar

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Om Batterijakten
Batterijakten är en informationskampanj och tävling för alla fjärdeklassare med syfte att tidigt göra barn medvetna om vikten av att återvinna batterier, bli mer resurssmarta och bidra till en hållbar utveckling. I dag är det 35 procent av alla batterier som inte återvinns; de ligger kvar i våra hem, slängs eller hamnar som skräp i naturen.

Batterijakten 2017 har pågått mellan den 1 februari och den 5 april 2017. Tävlingen går ut på att Sveriges fjärdeklassare ska samla så många poäng som möjligt i de olika deltävlingarna: utbildning, kreativitet och insamling. Initiativtagare till Batterijakten är Håll Sverige Rent, VARTA Batterier och Clas Ohlson, som gemensamt vill verka för att fler batterier återvinns i Sverige. Mer information om Batterijakten och det nya tävlingskonceptet återfinns på www.batterijakten.se.

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum