NTI GymnasietNTI Gymnasiet

Örebros elever inspirerar varandra i programmering

Dela

I Örebro har Pysslingenskolan Karl Johan krokat arm med NTI Gymnasiet för att på ett kreativt sätt introducera programmering för eleverna. För tredje året i rad visar de duktiga teknikeleverna på gymnasieskolan de yngre eleverna grunderna och nyttan med programmering.

Robotar och programmering på schemat när elever från NTI Gymnasiet träffar årskurs 6 på Karl Johan skola.
Robotar och programmering på schemat när elever från NTI Gymnasiet träffar årskurs 6 på Karl Johan skola.

Att ha förståelse för digitalisering och programmering är viktigt eftersom det är något som påverkar vår vardag allt mer. För NTI Gymnasiet och Karl Johans skola i Örebro har det blivit självklart att samarbeta genom att låta teknikeleverna på gymnasiet inspirera eleverna på grundskolan.

- Vi är väldigt glada över att vi får dra nytta av den kompetens som eleverna på NTI Gymnasiet har. Detta väcker våra elevers intresse för teknik och det är roligt när de kan bli inspirerade av äldre elever, säger Arvid Hardmo som är biträdande rektor på Karl Johans skola.

Den senaste lektionen inleddes med att eleverna i årskurs 6 på Karl Johans skola fick berätta vad de vet om programmering och vad det används till. Eleverna på NTI Gymnasiet visade exempel på hur programmering används för att styra robotar, låsa upp dörrar och det som kanske imponerade mest - hur man kan lära en dator att se skillnad på hund och katt. 

- Jag har låtit datorn titta på 25 000 bilder på katter och lika många bilder på hundar. Tack vare artificiell intelligens och machine learning prickar datorn numera ganska rätt, säger Mohammad Shakir som tillsammans med Mohamoud Mohamed höll i inspirationslektionen. 

Skolorna har samarbetat kring programmering i lite olika former under flera år. Tidigare besökte eleverna i årskurs 9 NTI Gymnasiets makerspace där de fick lära sig mer om hur man kopplar hårdvara till programmering. Då fick eleverna vara med och skapa i det rummet som fungerar som gymnasiets digitala slöjdsal. 

- Detta är en win-win situation. Det är fantastiskt att se hur våra elever växer genom uppgiften att visa digitaliseringens möjligheter för yngre elever, säger Simon Ekdahl, rektor på NTI Gymnasiet. 

För mer information om samarbetet mellan skolorna, kontakta gärna skolornas rektorer Simon Ekdahl och Arvid Hardmo. 

Simon Ekdahl, rektor NTI Gymnasiet, simon.ekdahl@ntig.se, 019-44 64 61

Arvid Hardmo, biträdande rektor Karl Johans skola, arvid.hardmo@pysslingen.se, 070-3771989. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Robotar och programmering på schemat när elever från NTI Gymnasiet träffar årskurs 6 på Karl Johan skola.
Robotar och programmering på schemat när elever från NTI Gymnasiet träffar årskurs 6 på Karl Johan skola.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Idag finns det totalt 28 NTI Gymnasieskolor runt om i Sverige. Skolorna har som ambition att vara Sveriges ledande gymnasium inom tech, science och IT.

Karl Johan skola är en del av Pysslingen. Idag finns det 52 grundskolor inom Pysslingen varav 21 med integrerade förskolor. Skolorna har olika pedagogiska inriktningar men ett gemensamt fokus på hög kvalitet, elevernas välmående och strategier för bättre lärande.

NTI Gymnasiet och Pysslingen är en del av AcadeMedia som är verksamt inom för- och grundskola, gymnasie- och vuxenutbildning. 

Följ NTI Gymnasiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från NTI Gymnasiet