Svenska Orienteringsförbundet

Orienteringslegendaren till Sverige: "Vill dela med mig av min passion"

Dela
Världens mest framgångsrika orienterare, Simone Niggli, flyttar till Sverige. Under sitt år i Sverige kommer hon vara instruktör på Orienteringsgymnasiet i Hallsberg, men hon kommer även att hjälpa de svenska landslagslöparna att bli bättre i kontinental terräng. "Att få in Simone som ledare och en viktig del i satsningen på att bli starkare i kontinental terräng känns verkligen klockrent", säger den svenske förbundskaptenen Håkan Carlsson.
Simone Niggli (fri bild)
Simone Niggli (fri bild)

23 gånger fick schweiziskan Simone Niggli kliva upp överst på prispallen i VM. Efter säsongen 2013 la hon landslagsdressen på hyllan. Men att hon fortfarande håller mycket hög nivå visade hon så sent som 2018 då hon vann O-Ringens elitklass.

I sommar kommer familjen Niggli; Simone, maken Matthias och deras tre barn att flytta till Sverige och Närkeslätten för att bo där i ett års tid. Simone kommer under det här året att arbeta som instruktör på orienteringsgymnasiet i Hallsberg.

- Matthias och jag bodde i Sverige i ett halvt år i Ulricehamn innan VM i Sverige 2004. Sedan dess har vi varit i Sverige för längre och kortare besök för träningar, tävlingar och semester. Vi har pratat tidigare om att bo ett år i Sverige, och nu var tidpunkten perfekt med vår arbetssituation och våra barns ålder. Barnen är väldigt entusiastiska och är redo att lära sig svenska, säger Simone Niggli till Orienteringsmagasinet Skogssport.

Vilka delar vill du speciellt förmedla till eleverna på Orienteringsgymnasiet i Hallsberg?

- Jag ser fram emot att jobba med unga motiverade orienterare som är i början på sin karriär. Jag vill försöka dela med mig av min passion för orienteringen och såklart visa upp vad som krävs för att nå toppen. Något jag brinner för är att se varje person som en individ, och att alla behöver hitta sin egen väg till att lyckas. Jag hoppas, utöver tips på tekniska, fysiska och mentala strategier, även försöka förmedla hur man kan planera sin träning både på kort och på lång sikt.

Simone kommer utöver arbetet i Hallsberg att finnas med som en ledarresurs i det svenska landslaget. Detta i arbetet mot att stärka de svenska landslagslöparna i kontinental terräng, något som kommer att vara värdefullt inte minst mot VM 2021 i Tjeckien och 2023 i Schweiz. Men även då många världscuptävlingar avgörs på kontinenten, i just kontinental terräng.

Den svenske landslagschefen Håkan Carlsson är givetvis nöjd över ledarrekryteringen av Simone Niggli:

- Att få in Simone som ledare och en viktig del i satsningen på att bli starkare i kontinental terräng känns verkligen klockrent. Med hennes kunskap av att utvecklas och prestera i kontinental terräng och med alla de erfarenheter hon kan dela med sig av så tror jag det kommer att bli mycket utvecklande för våra löpare. Att Simone dessutom kommer hit och bidrar med sitt kunnande på ett av våra orienteringsgymnasier är fantastiskt i sig, säger Carlsson.

Simone Niggli:

- Det är alltid jättespännande att få vara med och testa på ett annat system och möta engagerade människor. Jag hoppas att jag kan komma med lite tankar och idéer som de svenska löparna kan ha nytta av. Att få byta erfarenheter med andra tror jag mycket på. När jag bodde i Sverige och förberedde mig för VM pratade jag och Jenny Johansson mycket om hur man springer fort i Sverige. Det har hjälpt mig mycket i min karriär.

Vilka anser du vara de stora skillnaderna i träningen för att lyckas i kontinental terräng jämfört med den nordiska terrängen?

- Dels handlar det om att den fysiska träningen måste anpassas för det hårda underlag som oftast finns i kontinental terräng. Det gäller att kunna lägga in en högre växel när man kommer ut på en stig. Det är alltså mer tempoväxling än i en terräng där man springer nästan alltid på mjuk mark. Det behövs anpassad löpträning men också fokus på styrketräning. Sedan är det såklart också en skillnad tekniskt och det behövs många pass med kartan för att få självförtroende för terrängen. Det är mindre "rakt-på"-vägval utan stigarna och vegetationen erbjuder oftast på olika mikrovägval. Som schweizare sitter det i ryggmärgen, på samma sätt som det är för svenskorna i deras hemmaterräng, och jag ser fram emot att diskutera med löparna hur de tänker på orientering i kontinental terräng, säger Simone Niggli.

Bilder

Simone Niggli (fri bild)
Simone Niggli (fri bild)
Ladda ned bild

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.orientering.se

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 86 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Nytt nummer av Orienteraren – landslagsprofilen Gustav Bergman om framgångarna, och så lyckades mammorna komma tillbaka starkare än tidigare20.3.2024 15:04:35 CET | Pressmeddelande

Nu finns ett rykande färskt nummer av Orienteraren, både i tryckt- och digital version, fullmatad med extramaterial. Orienteraren är Svenska Orienteringsförbundets magasin och årets första nummer bjuder på bland annat ett exklusivt möte med landslagslöparen Gustav Bergman. Vi djupdyker också i Hanna Erikssons och Magdalena Olssons comebacker, från barnafödande till VM.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye