Örnsköldsviks Kommun

Örnsköldsviks kommun blir mentor för Kramfors och Vaxholm i ny omgång av Modellkommuner

Dela
Under 2019 deltog Örnsköldsviks kommun i SKRs projekt Modellkommuner där ett antal kommuner utvecklade sitt jämställdhetsarbete genom systematiska jämförelser. Nu fortsätter Örnsköldsviks kommun som mentor och bollplank åt två kommuner i nästa omgång av Modellkommuner.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)  driver projektet Modellkommuner med syftet att fler kommuner kan erbjuda olika grupper av kvinnor och män, flickor och pojkar en jämställd service. I satsningen utvecklar deltagarna sitt jämställdhetsarbete genom att systematiskt jämföra sina arbetssätt med varandra, så kallad benchmarking. Det är fjärde omgången och över 30 kommuner och sex regioner har redan deltagit.

Mentorer stöttar arbetet
Kommuner som deltagit tidigare agerar mentor och bollplank åt två eller tre nya kommuner. Genom mentorskapet fortsätter även kommunen benchmarka och vidareutveckla sitt eget jämställdhetsarbete.

Fokus ligger på ett systematiskt lärande, det vill säga att både lära in och lära ut kunskap, metoder och erfarenheter. Lärandet tas tillvara i respektive kommun genom att förbättringsarbeten implementeras, sprids och följs upp på hemmaplan. Mentorerna bidrar med erfarenheter och konkreta lärande exempel från sina organisationer.

– Det har varit väldigt lärorikt att kunna jämföra sitt eget arbetssätt med hur de gör i en annan kommun. Nu får vi en ny roll, som bollplank åt Kramfors kommun och Vaxholm kommun. Det betyder förstås inte att vi är klara med vårt jämställdhetsarbete, jag tror vi kan lära oss mycket genom att följa andra kommuners arbete med detta, säger Anna-Belle Strömberg, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Politiker, chefer och nyckelpersoner
Deltagarna träffas fem gånger under ett år: en politiker, en chef och två jämställdhetsstrateger från varje kommun. Mellan träffarna genomförs förbättringsarbeten på hemmaplan, med stöd från Sveriges Kommuner och Regioner.

– Att ha med alla tre nivåer är en avgörande framgångsfaktor. Politiker benchmarkar med politiker, chefer med chefer och strateger med strateger, samtidigt som satsningen ger nivåerna möjlighet att arbeta tillsammans, säger SKRs projektledare Love Nordenmark.

Nyckelord

Kontakter

Anchela Signell, jämställdhetssamordnare arbetsgivarperspektiv, Örnsköldsviks kommun
0660-887 74


Ann-Sofie Mattebo, jämställdhetssamordnare medborgare och platsen, Örnsköldsviks kommun
0660-886 31


Love Nordenmark, projektledare Modellkommun, Sveriges Kommuner och Regioner
08-452 77 67

Länkar

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks Kommun



Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye