Örnsköldsviks Kommun

Örnsköldsviks kommun har fått sin första minoritetssamordnare

Dela

Harriet Kuoppa har tillträtt en tjänst som minoritetssamordnare i Örnsköldsviks kommun. Minoritetssamordnarens uppgifter är kopplade till det utökade åtagande som gäller i och med att Örnsköldsviks kommun ingår i finskt förvaltningsområde Därutöver kommer samordnaren också att på sikt ha ett särskilt fokus på det grundskydd som gäller Sveriges fem erkända nationella minoritetsspråk:

Harriet Kuoppa tillträdde den 8 augusti en helt ny tjänst som minoritetssamordnare i Örnsköldsviks kommun. Minoritetssamordnarens uppgifter är kopplade till det utökade åtagande som gäller i och med att Örnsköldsviks kommun ingår i finskt förvaltningsområde sedan februari 2018. Därutöver kommer samordnaren också att på sikt ha ett särskilt fokus på det grundskydd som gäller Sveriges fem erkända nationella minoritetsspråk: finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.

Harriet Kuoppa kommer närmast från en tjänst på Institutet för språk och folkminnen där hon bland annat arbetat med engagemangsskapande aktiviteter med fokus på nationella minoritetsspråk. Harriet behärskar såväl finska som meänkieli och har även god insikt i samisk kultur.

Som minoritetssamordnare kommer Harriet Kuoppa att arbeta i nära samverkan både med de nationella minoriteterna samt med kommunens nämnder och förvaltningar. Även regionalt och nationellt samarbete och erfarenhetsutbyte blir viktiga delar i uppdraget.

– Jag har ett långvarigt och stort engagemang för minoritetsfrågor. Det närmaste halvåret kommer fokus att ligga på kartläggning, dels internt vilka kunskaper och förutsättningar som finns inom den kommunala organisationen, dels en extern kartläggning av finsktalandes behov och önskemål. En viktig del handlar om att skapa relationer, att mötas och tillsammans möjliggöra insatser som stärker nationella minoriteternas rättigheter enligt gällande regelverk. Min erfarenhet är att språk- och kulturrelaterade frågor kommer att bli särskilt betydelsefulla i det sammanhanget, säger Harriet Kuoppa.

Minoritetssamordnaren är organisatoriskt placerad vid kommunledningsförvaltningens stab och har ett verksamhetsövergripande uppdrag.

– Vi är oerhört glada över att nu ha en kvalificerad samordnare på plats som kan leda och driva minoritetsarbetet framåt. Harriet har djupa kunskaper i minoritetspolitiska frågor både lokalt, regionalt och nationellt, kunskaper som är viktiga för att stärka kommunens verksamheter, säger Sofia Johansson Hannsberger, stabschef vid kommunledningsförvaltningen.

Kort fakta om förvaltningsområde
Att Örnsköldsvik ingår i finskt förvaltningsområde innebär en stärkt ställning för den finska minoritetens språk, kultur och rättigheter. Exempelvis har finsktalande rätt att använda finska i sina kontakter med kommunen. Kommunen ska också, helt eller delvis, kunna erbjuda förskola och äldreomsorg på finska. Ett krav som enligt lagförlag kommer att skärpas från januari 2019 då formuleringen ändras till att inom förvaltningsområde ska förskola och äldreomsorg kunna erbjudas helt eller till en väsentlig del på minoritetsspråket.

En kommun som ingår i förvaltningsområdet får ett statsbidrag baserat på antalet invånare. För Örnsköldsviks del handlar det om cirka 1 miljon kronor årligen.

Ytterligare information Harriet Kuoppa, minoritetssamordnare, 072 – 210 63 94 Sofia Johansson Hannsberger, stabschef kommunledningsförvaltningen, 070-239 55 37

Nyckelord

Kontakter

Harriet Kuoppa, minoritetssamordnare, 072 – 210 63 94
Sofia Johansson Hannsberger, stabschef kommunledningsförvaltningen, 070-239 55 37

Bilder

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum